Naslovnica Šport Sezona Formule 1 se nadaljuje z neprevidljivo dirko v Bakuju

Sezona Formule 1 se nadaljuje z neprevidljivo dirko v Bakuju

Avtor: Spletno Uredništvo
Po tritedenskem premoru se ta konec tedna vrača Formula 1 in sicer z Veliko nagrado Azerbajdžana. Največja novost pred obiskom mestne steze v Bakuju, kjer bo v soboto na vrsti sprint dirka in v nedeljo še klasična dirka, je spremenjen format kvalifikacij.
Sezona Fromule 1 se nadaljuje z neprevidljivo dirko v Bakuju

Sergio Perez, specialist za cestne dirke, lani na najbolj ozkem delu steze v Bakuju (foto: F1 FB)

Po poročanju specializiranih italijanskih medijev se je Mednarodna avtomobilistična zveza FIA še pred Veliko nagrado Azerbajdžana odločila, da ponovno spremeni vrstni red dogajanja skozi tekmovalni vikend. Spremembe programa naj bi veljale le za tista prizorišča Formule 1, kjer bodo na sporedu tudi sobotne krajše oz. ‘sprint ‘ dirke. Teh je do konca sezone 2023 predvidenih natanko šest.

Nov kvalifikacijski format predvideva, da bo v petek najprej na vrsti prosti treningi (FP1), nato pa popoldan še uradne kvalifikacije za startni vrstni red nedeljske dirke. Ob sobotah bodo nato na sporedu še druge uradne kvalifikacije (t.i. ‘shotout’), ki bodo določile startne položaje za sobotno popoldansko sprint dirko. Sicer naj bi te spremembe pravil uradno objavili šele jutri.

Tekmovanje v Formuli 1 pa z Veliko nagrado Azerbajdžana vrača po tritedenskem premoru. To dolgo pavzo so poskusile ekipe kar se da dobro izkoristiti, da odpravijo pomanjkljivosti s prvih treh dirk sezone svetovnega prvenstva 2023, oziroma, da izboljšajo delovanje svojih bolidov v primerjavi s konkurenco. Zato je moč napovedati le to, da bo konce tedna zelo nepredvidljiv.

Sicer po prvih treh preizkušnjah letošnjega tekmovalnega koledarja, ki predvideva kar 23 dirk, v skupnem seštevku med vozniki vodi Max Verstappen (69 točk), drugi je njegov moštveni tovariš Sergio Perez (54 točk), tretji pa je ‘dedek’ Fernando Alonso (45 točk). Osrednje vprašanje pred naslednjo dirko pa se glasi, ali so pri Mercedesu, Ferarriju in Aston Martinu vsaj nekoliko manjšali zaostanek za doslej še vedno premočnim Red Bullom?

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.