Naslovnica Svet & EU Prostotrgovinski sporazum EU in Vietnama bi lahko bil za vzgled

Prostotrgovinski sporazum EU in Vietnama bi lahko bil za vzgled

Avtor: Spletno Uredništvo

Parlament EU je potrdil nov trgovinski sporazum in sicer gre za dogovor med državami EU in Vietnamom. Poslanke in poslanci so sporazum, za katerega pravijo, da je najsodobnejši in najambicioznejši sporazum, ki je bil kadarkoli sklenjen med EU in državo v razvoju, potrdili s 401 glasom za, 192 glasovi proti in 40 vzdržanimi. Evropska stran pričakuje, da bo dogovor prispeval k sprejemu višjih ekonomskih, naravnovarsvenih in družbenih standardov v Vietnamu ter odprl pot do prihodnjega trgovinsko-naložbenega sporazuma na širši regionalni ravni.

Prostotrgovinski sporazum EU in Vietnama bi lahko bil za vzgledVietnam, ki ima že skoraj 100 milijonov prebivalcev, še vedno velja za državo v razvoju (foto: Chau Doan/UNIDO)

 

»Sporazum je močan signal v prid svobodne, poštene in vzajemne trgovine v času naraščajočih protekcionističnih nagnjenj in resnih izzivov večstranski trgovini, ki temelji na pravilih«, so ob potrditvi novega prostotrgovinskega sporazuma z Vetnamom poudarili poslanke in poslanci parlamenta EU. V naslednjih desetih letih bodo odpravljene skoraj vse carine med obema stranema, vključno z glavnimi izvoznimi izdelki držav EU v Vietnam. Sporazum obsega tudi storitve, kot so bančništvo, pomorski promet in poštne storitve, do katerih bodo imela podjetja iz EU boljši dostop. Podjetja iz EU bodo lahko tudi oddala ponudbe na vietnamskih javnih razpisih, prav tako pa bo sporazum ščitil 169 specifično evropskih izdelkov.

Sporazum pa ni le klasičen prostocarinski sporazum, ampak se dotika še marsikatere obstranske problematike. Sporazum namreč zavezuje Vietnam k uporabi pariškega podnebnega dogovora, obenem pa se je Vietnam tudi zavezal, da bo do leta 2020 oziroma do 2023 ratificiral dve konvenciji v okviru Mednarodne organizacije dela (ILO), in sicer konvencijo o odpravi prisilnega dela ter konvencijo o svobodi združevanja. Trgovinski dogovor pa bo mogoče v primeru kršitev človekovih pravic prekiniti. Pred začetkom veljavnosti sporazuma o zaščiti naložb morajo dokument ratificirati še parlamenti držav članic EU in Vietnama.

Sicer je Vietnam za Singapurjem drugi največji trgovinski partner EU v Združenju držav jugovzhodne Azije (ASEAN). »Blagovna menjava dosega 47,6 milijarde evrov letno in 3,6 milijarde evrov, ko gre za storitve. Letna rast izvoza EU v Vietnam znaša od 5 do 7 odstotkov, a je kljub temu trgovinski primanjkljaj EU z Vietnamom v letu 2018 znašal 27 milijard evrov. EU iz Vietnama pretežno uvaža telekomunikacijsko opremo, oblačila in prehrambene izdelke. EU pa v Vietnam večinoma izvozi blago, kot so stroji in transportna oprema, kemikalije in kmetijski izdelki,« so še pojasnili ozadje sporazuma na spletni strani Evropskega parlamenta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.