Naslovnica Magazin Kaj narediti ob zlorabi vašega FB računa in kaj pravi lanska varnostna statistika

Kaj narediti ob zlorabi vašega FB računa in kaj pravi lanska varnostna statistika

Avtor: Spletno Uredništvo

Varuhi slovenskega spleta pravkar spet opozarjajo na zlorabe Facebook računov. Te dni pa se je oglasila tudi Evropska komisija, ki je ob Dnevu varnejšega interneta objavila podatke Evropskega statističnega urada Eurostat, po katerih je lani približno vsak tretji državljan EU, v starostni skupini 16 do 74 let, prijavil varnostne incidente pri uporabi interneta.

Kaj narediti ob zlorabi vašega FB računa in kaj pravi lanska varnostna statistikaDan varnejšega interneta so praznovali po vsem svetu, tudi v Nigeriji, ki je sicer zelo znana po rekordnem številu kriminalnih poskusov prek spleta (foto: saferinternetday.org)

 

»Pravkar ste ugotovili, da ne morete več dostopati do svojega Facebook računa. Ukrepajte takoj, saj lahko nekdo v vašem imenu objavlja spam ali zlorablja vaš račun za širjenje spletnih prevar,« pravijo na spletni strani varninainternetu.si. Najprej morate ponastaviti geslo, pri čemer je potrebno malce pobrskati po FB ter postopke ponastavitve začeti prek spletnega naslova oz. povezave facebook.com/hacked. Tam se nato pojavi možnost ‘Someone else got into my account without my permission’, sledi pa potrjevanje prek kode, ki bo poslana na vaš telefon. Če kode ne prejmete, pa ostane še opcija ‘Nimaš več dostopa?’, kjer izberete ‘I Cannot Access My Email’ in sledite navodilom.

A tudi to še ni zadnja možnost, saj lahko kontaktirate Facebook prek klasičnega obrazca za pomoč, ali pa da ugrabljeni profil prijavite na Facebook in pri tem izberete možnost ‘Nekdo se izdaja za nekoga drugega’. Če vam bo na koncu le uspelo pridobiti dostop do vašega FB računa, morate obvezno pregledati zadnje prijave v ta račun in poslikati ter shraniti IP naslove sumljivih prijav. Kot zadnji korak pa potrebno vseeno zamenjati vaše FB geslo, vklopiti dodatne zaščitne elemente pod ‘Setting Up Extra Security’, predvsem pa strokovnjaki priporočajo še vklop večfaktorske avtentikacije, katera močno poveča varnost računa.

Seveda je potrebno vsa opozorila vzeti resno, saj so običajno kriminalci korak pred ‘varnostniki’. Z Evropske komisije pa so ob Dnevu varnejšega interneta povzeli podatke Evropskega statističnega urada Eurostat, po katerih je v letu 2019 približno vsak tretji državljanov EU, starih od 16 do 74 let, prijavil varnostne incidente pri uporabi interneta za zasebne namene. Največ uporabnikov (25 %) je prijavilo, da so prejeli sporočila z lažnim predstavljanjem (phishing), drugi najpogostejši prijavljeni varnostni incident (12 %) pa je bil preusmeritev na lažne spletne strani, ki zahtevajo osebne podatke (pharming).

Sicer je v Sloveniji varnostne težave pri uporabi interneta prijavilo 12 % oseb, zajetih v raziskavo, kar je kar dober rezultat. Najmanj prijav so zabeležili v Litvi (7 %), na Poljskem (9%) in v Latviji (10%). Po drugi stani pa so največ varnostnih težav zabeležili na Danskem (50 %), v Franciji (46 %) in na Švedskem (45 % uporabnikov).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.