Naslovnica Slovenija Občina Kočevje je začela ofenzivo proti plastiki

Občina Kočevje je začela ofenzivo proti plastiki

Avtor: Spletno Uredništvo

Občina Kočevje je že konec lanskega leta na podpisala dogovor o zmanjšanju uporabe plastičnega pribora, zato so k uresničevanju te zaveze povabili tudi vse javne zavode in podjetja Občine Kočevje. Odziv je bil odličen, saj se je vseh 22 ustanov odločilo za osnovne in dodatne ukrepe na področju preprečevanja nastajanja plastičnih odpadkov.

Občina Kočevje je začela ofenzivo proti plastiki

Prizor s podpisa kolektivnega ekološkega dogovora (foto: Občina Kočevje)

 

 

Na javnih in internih prireditvah ali sestankih v Občini Kočevje se že nekaj tednov več ne uporablja plastičnega pribora, niti ne ponuja pijač v plastenkah. Za enak pristop pa se je sedaj s podpisom zavezalo kar vseh 22 zavodov oziroma podjetij Občine Kočevje. V občini se dobro zavedajo, da morajo naravo, čist zrak in čisto pitno vodo ohraniti tudi za prihodnje rodove. Pomembno pa je, da pri teh okoljevarstvenih naporih politika tudi daje osebni vzgled.

Podpisani dogovor o zmanjševanju uporabe plastičnega pribora predvideva, da se ne nudi več plastičnih krožnikov, lončkov, jedilnega pribora in slamic, pijače pa naj se ponujajo v okolju prijazni, trajnostni embalaži. Tako Občina Kočevje kot ostale javne službe so se teh načel v preteklosti v veliki meri že držali, s podpisom dogovora pa so želele zaposlenim, strankam in vsem občanom dati jasen signal glede nujnosti zmanjševanja vsakovrstnih odpadkov.

Zato na primer posebej opozarjajo na uporabo steklenic za vodo iz pipe, ki je v Kočevju visoke kakovosti. »Zavedamo se, da nas čaka še ogromno dela, a tudi s takšnimi malimi koraki, kjer vsakdo prispeva kolikor more, lahko pomembno napredujemo. Ob današnjem podpisu dogovora smo dorekli še kar nekaj sprememb in potrebnih ukrepov, predvsem pa pokazali zgled in voljo, da smo lahko vsi boljši in okolju prijaznejši,« je ob skupnem podpisu dogovora povedal župan Vladimir Prebilič.

Poudarek bo tudi na izobraževanju zaposlenih o zmanjševanju in pravilnem odlaganju odpadkov, kar nato omogoča ponovno uporabo in recikliranje. Občina Kočevje je sicer med ukrepe uvrstila tudi ukinitev plastičnih tankov z vodo v svojih prostorih, ukinitev plastičnih lončkov na avtomatu s kavo, nakup materialov v večjih pakiranjih z manj embalaže ali v okolju prijazni embalaži, nakup promocijskih materialov oz. daril izdelanih in pakiranih lokalno, okolju prijazno in zmanjševanje porabe papirja z digitalizacijo delovanja občinske uprave.

Dogovorili so se tudi, da na tržnici Kočevje in v trgovini ‘Zakladi Kočevske’ ne bodo več uporabljali plastičnih vrečk. K enakim ukrepom pozivajo vse ostale trgovine in pekarne v mestu. Pomembne spremembe načrtujejo tudi v Javnem zavodu za turizem in kulturo Kočevsko, kjer bo največji zalogaj organizacija javnih prireditev in koncertov in sicer bodo tam uvedeni povratni kozarci.

V sporočilu za javnost Občine Kočevje so omenili še čistilna akcija Očistimo Kočevsko. Lani se je v enem tednu akcije, v okviru katere je sodelovalo okrog 1000 prostovoljcev, nabralo za kar 22 ton odpadkov. Letos bo čistilna akcija bo letos potekala v okviru Dneva za spremembe in sicer v soboto, 28. marca, v primeru slabega vremena pa 4. aprila

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.