Naslovnica Gospodarstvo Promocija slovenskih novoletnih jelk

Promocija slovenskih novoletnih jelk

Avtor: Spletno Uredništvo
Pričenja se praznično obdobje, ko se domovi in marsikje tudi poslovne prostore polepšajo z božično-novoletnim okrasjem. Sestavni del vsakega okrasja so smreke, jelke in sorodni iglavci. Njihovo prodajo pa regulirajo predpisi, tako morajo biti drevesca iz slovenskih gozdov letos označena z nalepko rumene barve z letnico 2021.
Napis ‘Darilo gozda vašemu domu’ že vrsto let ozavešča kupce glede odgovornosti do okolja (foto: GZS/MKGP)

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so spomnili, da sekanje in prodajo okrasnih drevesc usmerja Zavod za gozdove Slovenije (ZGS), vse pa naj bi potekalo na okolju prijazen način, ki ne povzroča škode v gozdovih. Z nalepko morajo biti označena tudi gozdna drevesca, pridobljena iz nasadov okrasnih drevesc, ki se nahajajo na kmetijskih površinah po državi.

»Okrasna drevesca so po Zakonu o gozdovih posekana gozdna drevesca, namenjena za okras ali praznovanje. Lastniki gozdov pridobijo nalepke na ZGS skupaj z odločbo, v kateri so zapisane usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih drevesc iz gozda. Manjše število nalepk (do 25) dobijo brezplačno, za večje število nalepk morajo odšteti po 36 centov na nalepko. Nadzor nad pridobivanjem okrasnih drevesc vrši gozdarska inšpekcija.

Če drevesca izvirajo iz redčenj pregostega mladovja v gozdu, ima njihovo pridobivanje celo ugoden vpliv na gozdove, saj jih s tem negujemo,« sporoča MKGP. Sicer zadnja leta ZGS zaznava, da so potrošnikom vse bolj zanimiva okrasna drevesca tujerodnih vrst, pridelanih v nasadih izven Slovenije. To ima lahko negativen vpliv na domače gozdno gospodarstvo, predstavlja pa tudi nevarnost za vnos bolezni.

Zato je potrebno tudi odslužene smrečice pravilno odvreči ali pa enostavno zakuriti. Z MKGP pa so še spomnili tudi na omejitve glede nabiranja maha, kateri se običajno uporablja za okrasitev jaslic. Predpis pravi, da lahko mah v gozdu nabiramo le v omejenih količinah do 2 kilograma, na eni površini pa lahko odvzamemo največ petino vsega mahu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.