Naslovnica Slovenija Prodaja sadja in zelenjave ob cestah ni tako preprosta

Prodaja sadja in zelenjave ob cestah ni tako preprosta

Avtor: Spletno Uredništvo
Prodajalcem sadja in zelenjave na stojnicah, še posebej tistih ob prometnicah, se letos obeta cela serija kontrol s strani različnih slovenskih državnih organov.
Prodaja sadja in zelenjave ob cestah ni tako preprosta

V sosednji Italiji je prodaja ob cesti včasih že skoraj na industrijskem nivoju (foto: pxhere.com)

V klasičnih nadzorih prodajalcev sadja in zelenjave na stojnicah, še posebej tistih ob prometnicah, sodelujejo inšpektorji Finančne uprave RS (FURS), Tržnega inšpektorata RS (TIRS), Uprave za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Inšpektorata za infrastrukturo (IRSI) ter tudi z Urada za meroslovje (MIRS). Nadzori se  predvidoma izvajajo prek celega leta, čeprav pozimi ob cestah ni prav veliko prodajalcev.

»Zaradi stalne problematike pri izpolnjevanju zahtev različne zakonodaje inšpekcijske službe, s pristojnostmi za nadzor nad prodajo sadja in zelenjave na stojnicah, tudi v letošnjem letu že opravljajo nadzore. Prav tako so se dogovorile tudi za skupne nadzore. Poseben poudarek je namenjen  prodajalcem, ki prodajo vršijo ob cestah,« so pojasnili z Uprave za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin.

Med nadzori FURS preverja izpolnjevanja zakonodaje s področja dela, zaposlovanja na črno in davčnega potrjevanja računov. UVHVVR je pristojen za higieno, sledljivost, kakovosti in označevanja živil. MIRS se loteva preverjanja meroslovnih zahtev za neavtomatske tehtnice, TIRS pa trgovine oz. soglasij za prodajo, označitev stojnic, zagotavljanje podatkov o stanju blaga in primerne označitve cen.

Poleg tega pa IRSI glede stojnic ob prometnicah kontrolira še zagotavljanje varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu in skladnost s predpisi s tega področja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.