Naslovnica Slovenija Prihodnje leto bo na vrsti temeljit pregled delovanja nuklearke v Krškem

Prihodnje leto bo na vrsti temeljit pregled delovanja nuklearke v Krškem

Avtor: Spletno Uredništvo

V dneh, ko se zaradi pandemije vsi precej bolj zavedamo, kaj pomenita besedi varnost in zdravje, je do Vlade RS prišla uradna pobuda s strani Mednarodne agencije za atomsko energijo. Agencija želi pregledati varnosti dolgoročnega obratovanja Nuklearne elektrarne Krško (NEK), slovenske oblasti pa so jo povabile, naj pregled opravi v drugi polovici prihodnjega leta.

 Prihodnje leto bo na vrsti temeljit pregled delovanja nuklearke v KrškemNEK naj bi delovala vsaj do leta 2040, govora pa je bilo tudi o gradnja drugega bloka (foto: commons.wikimedia.org/Katja143)

 

Z Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost so pojasnili, da Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) pri misijah Pre-SALTO (Safety Aspects of Long Term Operation) pošlje izkušene nuklearne strokovnjake iz različnih držav, da preverijo varnost glede dolgoročnega obratovanja določene jedrske elektrarne. Inšpektorji med obiskom opravijo zelo strog pregled programov nadzora staranja jedrskega objekta in dejanskega stanja na terenu, potem poročajo o ugotovitvah, oppozorijo na morebitne pomanjkljivosti in  izdajo ustrezna strokovna priporočila.   

»Pred začetkom misije strokovnjaki pregledajo referenčno gradivo, ki jim ga pripravi in pošlje elektrarna, da se seznanijo s temeljnimi značilnostmi in trenutnim stanjem elektrarne ter njeno pripravljenost na varno dolgoročno obratovanje tudi po izteku projektne življenjske dobe elektrarne. Pre-SALTO misija traja predvidoma osem delovnih dni, na njej pa sodeluje vsaj osem ali več strokovnjakov, ki pokrivajo poleg organizacijskih in programskih aspektov dolgoročnega obratovanja elektrarne, tudi pomembna tehnična področja nadzora staranja sistemov, struktur in komponent ter človeške dejavnike dolgoročnega obratovanja jedrske elektrarne,« so pojasnili z Uprave RS za jedrsko varnost.

IEAE s temi preventivnimi pregledi zagotavlja neodvisno mednarodno oceno glede zagotavljanja varnosti ob dolgoročnem obratovanju atomskih central. Pre-SALTO pregled se je seveda napovedoval tudi pred koncem predvidene življenjske dobe nuklearke v Krškem. Čeprav se bo doba obratovanja NE Krško zelo verjetno podaljšala še za dobrih 20 let, pa se je Vlada RS odločila, da naslednji pregled, ki zagotovo ne bo zadnji, opravi v drugi polovici leta 2021.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.