Naslovnica Slovenija Prihajajo Bloudkova priznanja za delo in dosežke v športu

Prihajajo Bloudkova priznanja za delo in dosežke v športu

Avtor: Spletno Uredništvo

Bliža se vsakoletna podelitev Bloudkovih priznanj. Bloudkova priznanja so najvišja priznanja Republike Slovenije za delo in dosežke na področju športa.

Bloudek 2019 spletV Sloveniji obstaja poseben Zakon o Bloudkovih priznanjih – ZBIoP (foto: mizs.gov.si)

 

Začetki podeljevanja Bloudkovih priznanj najboljšim športnikom, športnim delavcem in kolektivom segajo v leto 1965. Letošnja podelitev priznanj bo že 54. po vrsti, nagrade pa nosijo ime po inženirju, izjemnem športnem delavcu, graditelju skakalnic in športniku Stanku Bloudku. Priznanja se podeljujejo v obliki Bloudkovih nagrad in Bloudkovih plaket, podeljujejo pa se za delo in dosežke na področju športa.

Priznanja podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj, ki šteje devet članov in mu predseduje Miroslav Cerar, legendarni slovenski telovadec, olimpionik, predsednik Olimpijske akademije in Ambasador za šport, strpnost in fair play ter tudi sam Bloudkov nagrajenec. Odbor scer vsako leto podeli največ tri Bloudkove nagrade in deset Bloudkovih plaket, so v izjavi za javnost spomnili na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZS).

Prejemniki Bloudkovih priznanj so lahko posamezniki, športne ekipe ali organizacije. Višina Bloudkove nagrade znaša 9000 EUR, Bloudkove plakete znaša 3000 EUR Bloudkova priznanja se slovesno podeljujejo vsako leto ob obletnici smrti Stanka Bloudka. Letošnja podelitev bo v sredo, 13. februarja 2019, ob 18. uri v Kongresnem centru Brdo pri Kranju,” so še dodali na MIZS. 

V 6. členu zakona o Bloudkovih priznanjih pa je zapisano, da nagrado lahko prejme posameznik, športna ekipa ali druga organizacija v Sloveniji oziroma organizacija v zamejstvu ali organizacija slovenskih izseljencev za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa v najmanj desetletnem obdobju. Bloudkovo nagrado lahko na primer prejme posameznik za izjemen prispevek k razvoju športa v Sloveniji ali med Slovenci v tujini.

Pri tem se upoštevajo ljubiteljski ali poklicnim napori pri znanstveno-raziskovalnem delu na področju športa, publicističnem delu na področju športa, organizacijskem delu na področju športa, načrtovanju in izgradnji športne infrastrukture. Bloudkovo nagrado lahko prejme tudi športnik ali športna ekipa za vrhunski mednarodni športni dosežek. Posameznik pa lahko prejme Bloudkovo nagrado tudi za življenjsko delo, če je v športu deloval najmanj 30 let.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.