Naslovnica Gospodarstvo Večja zaščita potrošnika pred bančnimi menjalniškimi malverzacijami

Večja zaščita potrošnika pred bančnimi menjalniškimi malverzacijami

Avtor: Spletno Uredništvo

 V evroobmočju plačila z evri ne stanejo skoraj nič. Kmalu lahko nizki stroški plačilnega prometa veljajo tudi za Evropejce izven evroobmočja. Predlog nove zakonodaje prav tako prinaša več preglednosti pri stroških, ki jih banke ob transakcijah zaračunavajo za menjavo valute. 

Stroški transkacij in menjave valut so pogosto nepregledni (foto: pxhere.com)

 

Obstoječa pravila v državah EU že zagotavljajo zelo nizke cene transakcij v plačilnem prometu znotraj evroobmočja. “Če tako na primer v Italiji kupimo čevlje, bo strošek plačila za nas enak (vsaj teoretično), kot če bi transakcijo opravili v Sloveniji. Toda, če živite v Bolgariji in želite naročiti enake čevlje iz Italije, vas lahko strošek evrskega plačila v Italijo glede na nedavno študijo Evropske komisije v najslabšem primeru stane kar 24 evrov,” pravijo na spletni strani parlamenta EU.

Sedaj želijo izenačiti stroške plačilnega prometa med bankami znotraj evroobmočja in bankami izven njega, tako da bodo stroški za mednarodno plačilo znotraj EU enaki kot stroški za plačilo v domači valuti, če država ne uporablja evra. To bo po mnjenju predlagateljev zakonske spremembe močno pocenilo evrska plačila za državljane, ki uporabljajo druge domače valute, znižalo stroške poslovanja podjetij in poenostavilo nakupovanje v tujini.

Bolgarska poslanka in poročevalka v zadevi Eva Maydell (Evropska ljudska stranka) je glede tega poudarila, da je dosežen dogovor o stroških mednarodnih plačilnih transakcij velik napredek za evropski skupni trg. »Z omejitvijo neutemeljeno visokih stroškov plačilnih transakcij v drugi valuti Evropske inštitucije dokazujejo, da lahko s sodelovanjem dosežemo mnogo koristi za ljudi.«

Predlog nove zakonodaje prav tako prinaša več preglednosti pri stroških, ki jih banke ob transakcijah zaračunavajo za menjavo valute. “Če na primer želite v restavraciji na Poljskem račun poravnati s kartico, bo vas natakar vprašal, ali želite transakcijo opraviti v evrih ali v lokalni valuti, zlotih. Če izberete plačilo v zlotih, bo pretvorbo valute opravila vaša banka, če izberete plačilo v evrih, pa bo menjavo valute opravila banka, ki jo uporablja restavracija.

Stroški plačila se lahko ob tem razlikujejo, vendar pa ker stranka o tem ni natančno obveščena, se lahko zgodi, da bomo nehote in nevede za večerjo plačali več,” so še pojasnili na europarl.europa.eu. Nova zakonodaja zato predvideva, da mora biti stranka pred izvedbo plačila jasno obveščena, koliko jo bo plačilo izdelka ali storitve v resnici stalo. Poslanci bodo sicer o predlogu zakonodaje razpravljali na plenarnem zasedanju 12. februarja, glasovanje pa bo sledilo že dan kasneje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.