Naslovnica Svet & EU Z denarjem se ne da kupiti vsega, zato EU vzpodbuja solidarnostne enote

Z denarjem se ne da kupiti vsega, zato EU vzpodbuja solidarnostne enote

Avtor: Spletno Uredništvo

Pred dnevi je odbor za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta z glasovanjem potrdil nove prioritete programa Evropske solidarnostne enote in sicer za časovno obdobje med leti 2021 in 2027. Predlog razširitve programa predvideva, da bo Evropska solidarnostna enota v prihodnosti obsegala tudi humanitarne aktivnosti zunaj Evropske unije.

eseČlani Evropskih solidarnostnih enot bodo lahko pomagali pri obnovi po naravnih nesrečah ali pri različnih socialnih vprašanjih v skupnosti (foto: europarl.europa.eu)

 

Prav tako postaja Evropska solidarnostna enota bolj odprta za ljudmi z dodatnimi potrebami, kot na primer invalidi, osebe z zdravstvenimi težavami, osebe iz oddaljenih območij ali migranti, ki se bodo programu lahko priključili s krajšim delovnim časom. Parlament EU bo o predlogu razširite programa glasoval na marčevskem plenarnem zasedanju.

Evropska solidarnostna enota je izhodiščna točka za mlade, ki želijo delati kot prostovoljci ali sodelovati pri projektih v dobro skupnosti in ljudi po vsej Evropi. Cilj je mladim omogočiti, da pridobijo dragocena znanja za osebni, socialni, državljanski in poklicni razvoj, vključno z učenjem in usposabljanjem, ter da pri tem pomagajo drugim ljudem.

Projekti vključujejo izobraževanje, zdravje, varstvo okolja, delo z otroki in starejšimi, z migranti in prosilci za azil, pri čemer ima prednost dobrodelnost. Med prostovoljstvom in zaposlitvijo mora obstajati jasna ločnica, še vztrajajo poslanci. S tem želijo preprečiti, da bi organizacije zlorabljale neplačano prostovoljstvo v primerih, ko obstajajo kakovostna delovna mesta.

Prostovoljstvo bo omejeno na 12 mesecev, pripravništva pa na dva do šest mesecev. Pogodba o zaposlitvi bo morala biti veljavna najmanj tri mesece. V evropsko solidarnostno enoto se lahko registrirajo mladi v starosti 17 let, vendar lahko pri projektu sodelujejo šele z dopolnjenim 18. letom. V projektih evropske solidarnostne enote pa lahko sodelujejo le osebe do 30. leta starosti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.