Naslovnica Gospodarstvo Prihaja prvi zakonski mega-paket za boj proti posledicam pandemije

Prihaja prvi zakonski mega-paket za boj proti posledicam pandemije

Avtor: Spletno Uredništvo

Vlada RS je predstavila prvi paket zakonskih ukrepov #protiKoronapaket # (PKP1) za blaženje posledic okužbe z novim koronavirusom Covid-19, ki naj bi gospodarstvu in državnim strukturam omogočil lažje poslovanje ter izhod iz kriznih razmer, ohranila pa naj bi se stopnja socialne varnosti vseh skupin državljanov.

Prihaja prvi zakonski mega paket za boj proti posledicam pandemijeVsa ministrstva morajo tehnično dodelati predvidene ukrepe, ki bodo del novega zakona, do četrtka do 23. ure, nato bo že v petek Vlada Republike Slovenije obravnavala osnutek prvega obsežnega zakonskega paketa (foto: gov.si)

 

Na današnji tiskovni konferenci je Vlada RS predstavila prvi predvideni ‘mega-paket’ ukrepov za boj proti pandemiji in vsem njenim raznovrstnim posledicam za posameznike, gospodarske organizacije in državne strukture. Ukrepi bodo namenjeni redno zaposlenim delavcem, delodajalcem, upokojencem, samozaposlenim, podjetjem, znanstveno raziskovalnim projektom za boj z epidemijo, kmetom, ribičem…

Po ogorčenju prebivalstva zaradi nedavnega dviga plač ministrom in državnim sekretarjem je sedaj vlada storila korak nazaj in predlagala znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30% za čas trajanja epidemije. Podobno velja za sejnine, pravosodju pa je bilo predlagano, naj se samo odpove 30% plač. Po drugi strani pa bodo nagradili tiste, ki te dni opravljajo pomembne delovne funkcije kljub povečanemu tveganju za lastno zdravje.

Vlada je sicer veliko pobud za ukrepe prejela od različnih gospodarskih subjektov, sindikatov, združenj, izobraževalnih ustanov, strokovnjakov-posameznikov in znanstveno-raziskovalnih institucij, opazen delež predlogov pa naj posredovala prav za to ustanovljena posebna krizna posvetovalna skupina. Finančna vrednost paketa naj bi se gibala okrog 2 milijard evrov, zato gre za daleč največji gospodarski intervencionizem države v zgodovini samostojne Slovenije.

V svežnju novih predpisov naj bi se povišala višina omejitev pri javnem naročanju (za blago in storitve na 40.000 evrov, za gradbene posege pa na 80.000 evrov), občine pa bodo lahko samostojno izvajale javna naročila. Posebna pozornost je in tudi bo še naprej namenjena nemoteni dobavi in pridelavi hrane. Z vlade RS in vseh ministrstev pa so obnovili poziv, da slovenskemu gospodarstvu lahko pomagamo z nakupi slovenskih izdelkov.

Rečeno je bilo tudi, da bo država zagotovila poroštva, da bodo poslovne banke spodbujene k sodelovanju pri odpravljanju negativnih posledic v gospodarstvu in pri odplačilu kreditov. Denarja bo predvidoma dovolj za vse, saj Republika Slovenija že dlje časa posluje s presežki, na voljo so in še bodo dodatna sredstva EU, Fiskalni svet pa je Vladi RS omogočil, da zaradi izrednih razmer prekorači fiskalno pravilo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.