Naslovnica Svet & EU 50 milijonov evrov za skupno nabavo testov, mask in respiratorjev

50 milijonov evrov za skupno nabavo testov, mask in respiratorjev

Avtor: Spletno Uredništvo

Iz Parlamenta EU prihajajo prvi podatki o konkretnem sodelovanju med državami in strukturami EU v boju proti pandemiji. Evropska unija bo kupila medicinsko opremo za bolnišnice v skupni vrednosti 50 milijonov evrov in sicer gre za nabavo testov, mask ter respiratorjev.

 50 milijonov evrov za skupno nabavo testov mask in respiratorjevNe le v Sloveniji, tudi drugje po EU so se pojavile težave zaradi pomanjkanja ustrezne medicinske opreme(foto: pixnio.com)

 

Potem, ko je pred dnevi Komisija EU preko programa RescEU zastavila shemo za zbiranje medicinske opreme, Parlament EU že sodeluje z državami članicami pri konkretnih aktivnostih. Program RescEU je del EU mehanizma za civilno zaščito, kateri omogoča večje sodelovanje med državami članicami. Ustanovljen je bil šele lani in prav z namenom, da bi lahko preko njega Evropska unija lahko hitro in direktno pomagala državam članicam, če bi bile ob večjih naravnih nesrečah njihove zmogljivosti premajhne.

Tokrat gre za sodelovanje evropskih struktur in držav članic pri nabavi in dostavi respiratorjev, mask ter druge pomembne medicinske opreme, ki jo potrebujejo bolnišnice po vsej EU. Oprema bi morala čim prej priti do držav tistih članic, kjer trpijo zaradi pomanjkanja, oziroma zaradi tega tudi v večji meri tvegajo življenja. Medicinska oprema je potrebna za zdravljenje okuženih bolnikov, za zaščito zdravstvenih delavcev in za pomoč pri upočasnitvi širjenja virusa. Skupna želja je, da bi hitro odobrili skoraj 50 milijonov evrov za nakup te opreme.

»Minuli teden je Evropa sprejela več zgodovinskih odločitev v boju proti koronavirusu COVID-19, ki vključujejo tudi posledice za gospodarstvo EU. Tega ne povemo dovolj glasno – Evropa bo naredila vse, kar je mogoče, da bomo rešili življenja. Mehanizem civilne zaščite EU je državljane rešil že sredi potresov, orkanov, poplav in v boju proti gozdnim požarom. Zdaj sredstva EU v okviru RescEU prvič uporabljamo za podporo državam članicam v boju proti virusu, tako da zagotavljamo prepotrebno medicinsko in ostalo zaščitno opremo.

Gre za solidarnost EU v dejanjih«, je ob tem povedal predsednik Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane Pascal Canfin (Renew, Francija). Sicer so kot običajno evropske strukture izpustile informacijo o tem, do kdaj naj bi države članice dejnasko dobile skupno nabavljeno medicinsko opremo. A glede na razmere, ko je smrtnih žrtev po EU iz dneva v dan več, ni dvoma, da bodo vsi pristojni tokrat pohiteli. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.