Naslovnica Slovenija Prihaja pomlad in z njo se pričenja invazija lubadarjev

Prihaja pomlad in z njo se pričenja invazija lubadarjev

Avtor: Spletno Uredništvo
Les je eno največjih naravnih bogastev Slovenije, ob prehodu v spomladanski letni čas pa se z dvigom temperatur pričenjajo tudi aktivnosti smrekovih podlubnikov oziroma lubadarjev, ki v slovenskih gozdovih povzročajo največjo škodo. Zato so pristojne službe objavile posebno opozorilo, pri tem pa so poudarile, da bodo tudi letos predvidoma najbolj na udaru smreke v urbanem okolju.
Prihaja pomlad in z njo se pričenja invazija lubadarjev

Tako izgleda škoda na drevesu, oziroma rovni sistem lubadarjev (foto: MKGP)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ter Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) sta pred začetkom koledarske pomladi opozorila javnost na napade podlubnikov oz. lubadarjev na smreke. Znaki napada so osutost krošenj, vidne vhodne odprtine podlubnika na deblih, vidno pocejanje smole, na lubju koreničnika je vidna črvina, v končni fazi pa lubje odpada z debla.

»Z višjimi temperaturami se pričenjajo življenjske aktivnosti smrekovih podlubnikov, tj. rojenje, zaleganje novih generacij in prehranjevanje na gostiteljskih drevesih. S svojimi aktivnostmi in načinom življenja sta osmerozobi (Ips typhographus) in šesterozobi (Pityogenes chalcographus) smrekov lubadar žuželki, ki v slovenskih gozdovih povzročata največ škode,« so resno opozorili z MKGP.

Dodali so še, da so lani zabeležili ogromno rast napadov lubadarjev na smreke v urbanem okolju, zato podoben trend pričakujejo tudi letos. Ker lubadarji povzročajo sušenje dreves, le-ta postanejo krhka in lomljiva, kar nato neposredno ogroža zdravje in življenja ljudi, pa tudi premoženja. Ko na odmrto drevo in njegove veje delujejo zunanje sile, kot so močan veter, sneg in žled, se drevo hitro zruši.

Sicer so podlubniki najbolj aktivni od aprila pa vse do konca oktobra, saj za svojo aktivnost potrebujejo temperature nad 12º Celzija. MKGP in IRSKGLR zato pozivata k preventivnim pregledom dreves in k pravočasnim sanitarnim posekom. Sicer se lubadarji zelo hitro širijo in že nekaj odraslih žuželk zadostuje za smrt drevesa.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.