Naslovnica Gospodarstvo Prihaja drugi paket ukrepov za kmetijstvo, tretji je že v pripravi

Prihaja drugi paket ukrepov za kmetijstvo, tretji je že v pripravi

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je odzvalo na kritike zadnjih dni. Zagotovilo je, da v boju proti posledicam pandemije preverja številne možnosti in pripravlja drugi paket ukrepov za kmetijstvo, ki bo posvečen predvsem likvidnosti. Prav tako se že se oblikuje tudi tretji paket ukrepov, ki bo namenjen investicijam.

 Prihaja drugi paket ukrepov za kmetijstvo tretji je že v pripraviMorda bo pandemija posredno povzročila tudi strateške spremembe v slovenskem kmetijstvu (foto: needpix.com)

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) že intenzivno pripravlja drugo serijo ukrepov proti pandemiji korona virusa. V ‘prvem protikorona paketu’ je šlo za preprečitev hujših posledic epidemije koronavirusa za kmetijski in živilsko-predelovalni sektor. Sedaj se hitro obeta drugi paket protiukrepov, ki bo namenjen predvsem zagotavljanju likvidnosti.

»Trenutno na MKGP intenzivno pripravljamo uredbe, ki bodo pomenile pravno podlago za dejansko uveljavitev upravičenj in izplačilo sredstev. Uredbe bomo naslednji teden posredovali v medresorsko usklajevanje in pričakujemo, da bodo do naslednjega tedna sprejete. Vloge za uveljavitev upravičencev bo sprejemala Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja,« so pojasnili z MKGP.

Dodali so še, da bodo sami na voljo za vse informacije, kmetom pa naj bi pri pripravi in oddaji vlog pomagala svetovalna službe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Na MKGP so še zagotovili, da so odprti za vse predloge, razen tistih, ki nasprotujejo pravu EU oziroma slovenski zakonodaji, kot so bili nekateri predlogi glede zaprtje meja in uporabe fitofarmacevskih sredstev.

Obeta pa se tudi tretji paket novih zakonskih predpisov, ki bodo namenjeni predvsem novim investicijam. Pandemija pa je razkrila tudi nakatere šibke točke slovensekga kmetijstva. »Zmanjšano povpraševanje na trgu (posledica zaprtja javnih ustanov, sektorja gostinstva, turizma) je namreč pokazala, da je za stabilnost kmetijskega sektorja izjemnega pomena vključitev kmetov v verige.

Tisti kmetje, ki imajo namreč sklenjene pogodbe s živilsko-predelovalno industrije ne poročajo o težav pri prodaji, težave se pojavljajo pri tistih, ki so svojo prodajo prepuščali trenutnim razmeram na trgu in prodajali na trg glede na ceno, ki je na trgu veljala,« ugotavljajo na MKGP.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.