Naslovnica Svet & EU 3 milijarde evrov za boj proti pandemiji, begunce v Grčiji in potres v Albaniji

3 milijarde evrov za boj proti pandemiji, begunce v Grčiji in potres v Albaniji

Avtor: Spletno Uredništvo

Poslanci Parlamenta EU so z glasovanjem potrdili rekordno finančno podporo zdravstvenemu sektorju držav EU. Boju proti pandemiji bo namenjenih več kot 3 milijarde evrov, sredstva pa so namenili tudi za pomoč beguncem v Grčiji in odpravi posledic nedavnega potresa v Albaniji.

3 milijarde evrov za boj proti pandemiji begunce v Grčiji in potres v AlbanijiZasilni center za sprejem obolelih na področju Madrida (foto: diario.madrid.es/es.wikipedia.org)

 

Evropski parlament je v petek za boj proti pandemiji koronavirusa Covid 19 medicinskemu sektorju odobril 3,08 milijarde evrov pomoči EU. Ta rekordni znesek bo v največji meri zagotovljen prek instrumenta EU za podporo zdravstvenemu sektorju v izrednih razmerah (2,7 milijarde evrov), preostanek pa bo razdeljen prek mehanizmov skupne evropske civilne zaščite ‘rescEU’ (380 milijonov evrov).

Sredstva bodo namenjena skupnim nakupom zdravstvene opreme, kot so zaščitne maske in respiratorji, ventilatorji, za prevoz opreme in bolnikov, za zaposlovanje novega medicinskega osebja in za gradnje mobilnih bolnišnic. A pandemija koronavirusa Covid 19 trenutno ni edina humanitarna kriza, s katero se trenutno soočajo evropske države, zato so denar namenili tudi drugam. 

»Paket vključuje dodatna sredstva za financiranje repatriacijskih letov (45 milijonov evrov) v okviru mehanizma EU za civilno zaščito, za zagotovitev več sredstev za Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (3,6 milijona), pa tudi za pomoč Grčiji, da se spopade s povečanimi migracijskimi pritiski (350 milijonov) in za podporo Albaniji pri obnovi po potresu (100 milijonov),« so pojasnili s Parlamenta EU.

Vseeno pa gre vse skupaj prepočasi, saj so poslanci v Odboru za proračun že marca pozvali, naj se sprostijo finančna sredstva, ki bi sicer ostala neporabljena v proračunu za leto 2020. Mesec dni kasneje pa denarja še vedno ni na transakcijskih računih, medtem ko je prvi višek pandemije marsikje po EU že mimo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.