Naslovnica Slovenija Pričenja se ocenjevanja škode po hudem požaru na Krasu

Pričenja se ocenjevanja škode po hudem požaru na Krasu

Avtor: Spletno Uredništvo
Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je pričela z ocenjevanjem škode, ki je med 17. julijem in 1. avgustom nastala zaradi hudega požara na Krasu. Istočasno so vse operativne enote na intervenciji pozvali, naj posredujejo kratko poročilo o izvedenih aktivnostih in ocenijo višino svoji intervencijskih stroškov.
Pričenja se ocenjevanja škode po hudem požaru na Krasu

Sredi septembra bo dokončno znana celotna višina zaradi požara nastale škode (foto: policija.si)

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je na podlagi Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode pravkar izdala sklep, da se pričenja ocenjevanje škode, nastale ob hudem požaru na zahodnem delu Krasa, ki je trajal od 17. julija do 1. avgusta. Tako bodo lahko pričeli z zbiranjem vlog oškodovancev, ki so utrpeli škodo na stavbah oziroma na infrastrukturi v prizadetih občinah Komen, Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko.

»Občinske komisije v navedenih občinah ocenijo škodo na obrazcih 1, 3, 4, in 5 do 31. avgusta 2022, podatki iz obrazcev pa morajo biti do istega dne vneseni v spletno aplikacijo Ajda. Škodo v gozdovih ocenjuje Zavod za gozdove Slovenije, v gospodarstvu Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter na transportni infrastrukturi Ministrstvo za infrastrukturo. Tudi to škodo ocenjujejo do 31. avgusta 2022.

Pri stvareh, ki so kulturna dediščina, je potrebno vključiti strokovnjake iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije,« so še opozorili z Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Poleg tega so pozvali vse operativne enote in reševalne sestave, ki so sodelovali v krotenju požara, naj do 29. avgusta 2022 posredujejo poročilo o izvedenih aktivnostih vključno z intervencijskimi stroški.

Uprava RS za zaščito in reševanje bo nato na začetku meseca septembra opravila verifikacijo upravičenosti vseh teh stroškov. Za 8. september je predvidena skupna analiza intervencije po požaru na Krasu, do 15. septembra pa bodo pripravili končno poročilo o celotni akciji. Končni podatki bodo pristali v poročilu za Vlado RS, nazadnje pa bodo uporabljeni še za dodelitev sredstev iz Solidarnostnega sklada Evropske unije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.