Naslovnica Gospodarstvo Primanjkljaj državnega proračuna se je julija podvojil

Primanjkljaj državnega proračuna se je julija podvojil

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za finance je konec minulega tedna objavilo javno-finančne podatke za prvo polovico leta, sedaj pa še podatke, ki vključujejo tudi mesec julij. Če je po prvih 6 mesecih primanjkljaj državnega proračuna znašal 125 milijonov evrov, pa se je v sedmem mesecu podvojil in narasel na približno 252 milijonov evrov.
Primanjkljaj državnega proračuna se je julija podvojil

Najbrž bo šele konec leta jasno, kako je v pretresov polnem letu 2022 poslovala Slovenija (foto: pxfuel.com)

Z Ministrstva za finance (MF) so v petek, 29. julija objavili dokument o javno-finančnih gibanjih za prvih šest mesecev letošnjega leta. Po teh podatkih se je v prvi polovici leta 2022 v državnem proračunu zbralo okrog 6,4 milijarde evrov prihodkov, medtem ko so odhodki znašali okrog 6,5 milijarde evrov. Primanjkljaj državnega proračuna je ob polletju znašal natanko 125 milijonov evrov.

Le nekaj dni kasneje so z Ministrstva za finance objavili nove podatke, ki vključujejo še mesec julij. »Državni proračun je v prvih sedmih mesecih po preliminarnih podatkih zabeležil približno 7,3 milijarde evrov prihodkov, kar je 1,1 milijarde evrov oziroma 17,9 % več kot v primerljivem obdobju lani. Odhodki so se primerjalno znižali za približno 879 milijonov evrov oziroma 10,5 % na 7,5 milijarde evrov.

Proračun je tako v prvih sedmih mesecih zabeležil približno 252 milijonov evrov primanjkljaja,« so sporočili z MF. Primanjkljaj se je torej v mesecu juliju podvojil! Primerjave z lanskim julijem, ko so bile posledice koronavirusa še precej opazne, sicer kažejo večje prilive iz davka na dodano vrednost, a na rast DDV letos vpliva tudi vse višja inflacija. Najbolj pozitiven skok so zabeležili prilivi iz davka od dohodkov pravnih oseb.

Prihodki iz tega naslova so namreč dosegli približno 1 milijardo evrov, to pa je kar za 47,5 % več kot v enakem obdobju lani. Vzrok je precej boljše poslovanje podjetij. »Za stroške dela ožje državne uprave smo v sedmih mesecih namenili približno 904 milijone evrov, kar je 7,4 % manj kot v enakem obdobju lani. Znižanje je v večji meri posledica neizplačila dodatkov za delo v posebnih pogojih in tveganih razmerah.

Državni proračun je za investicije v obravnavanem obdobju namenil okoli 523 milijonov evrov oziroma 25 % več kot v enakem obdobju lani,« so še poudarili z MF.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.