Naslovnica Svet & EU Preuranjene novice o kronanju Williama in Kate

Preuranjene novice o kronanju Williama in Kate

Avtor: Spletno Uredništvo

Po poročanju specializiranih ameriških medijev se hitro bliža dan, ko bosta angleški Princ William in njegova žena Kate postala kralj in kraljica.

 

will kateWilliam in Kate na svoji poroki (vir slike: flickr.com)

Ameriški rumeni tisk je že objavil novico, da se je kraljica Elizabeta dokončno odločila predati vladarske dolžnosti svojemu vnuku Williamu in njegovi ženi. S tem naj bi se angleška monarhija modernizirala, spet pridobila na ugledu in si zagotovila preživetje vsaj še za nekaj rodov. 

Toda novica o kronanju novega anleškega kralja in kraljice (sklicevali so se na anonimen vir znotraj Buckhingamske palače) se je izkazala za preuranjeno, zato so jo kasneje demantirali. Sicer je bilo v preteklosti že veliko govora o tem, da bo kraljica mati ne bo predala krone svojemu sinu princu Charlesu, ampak kar starejšemu od svojh vnukov Williamu.

Kraljica Elizabeta naj bi bila naklonjena pomladitvi dinastije Windsorjev, a to zagotovo ne bi bil edini vzrok, da bi pri nasledstvu preskočila svojega sina. Charlesa. V angleških kraljevskih krogih še vedno veliko pomenijo puritanska tradicija in konzervativne vrednote, zato je poroka leta 2005 ločenke Camille Parker Bowes s princem Charesom slednjemu najbrž precej zmanjšala možnosti, da nekega dne postane kralj.

Obstaja pa tudi znan precedens in sicer je januarja leta 1936 Edward III. po smrti svojega očeta Georgea V. postal angleški kralj, da bi se že decembra istega leta sam odpovedal prestolu, saj se je želel pročiti z Američanko Wallis Simpson. Slednja se je po uspešni ločitvi od prvega moža prav tedaj ločevala še od drugega.

Da bi ločenka postala kraljica britanskega imperija, je bilo naravnost nezališano. Vseeno pa je ljubezen zmagala in par je po poroki ostal skupaj do Edwardove smrti leta 1972.   

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.