Naslovnica Slovenija Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada

Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada

Avtor: Spletno Uredništvo
Jutri je 8. februar – dan, ko se v Sloveniji obeležuje praznik kulture. Zato bo že danes zvečer v Cankarjevem domu na vrsti državna proslava, na kateri bodo podeljena najvišja priznanja za dosežke na področju umetnosti – Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada.
Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada

Logotip Prešernovega sklada (foto: Ministrstvo za kulturo/gov.si)

Vsako leto se slovenski kulturni praznik (oziroma Prešernov dan) obeležuje 8. februarja, in prav vsako leto se ob tej priložnosti podelijo tudi nagrade tistim Slovencem, ki so pozitivno izstopali na področju katere od številnih različnih zvrsti kulture. Tokrat bo državna proslava potekala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, slovesnost pa se bo danes zvečer pričela točno ob 20. uri.

»Prešernova nagrada se podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico, nagrada Prešernovega sklada pa ustvarjalki oziroma ustvarjalcu za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice,« so pojasnili z Ministrstva za kulturo.

Na svečanem dogodku bodo razdelili najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke, ali bolje rečeno za presežke na področju umetnosti. Tako bosta prestižni Prešernovi nagradi drevi prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar prof. Herman Gvardjančič.

Nagrade Prešernovega sklada leta 2023 pa bodo prejeli pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj gledališke in filmske glasbe Drago Ivanuša, pianist Alexander Gadjiev,  akademski slikar Nikolaj Beer, režiser in scenarist Matevž Luzar ter arhitekturni atelje Medprostor.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.