Naslovnica Kronika Vozniki tujih tovornjakov in avtobusov ne spoštujejo predpisov

Vozniki tujih tovornjakov in avtobusov ne spoštujejo predpisov

Avtor: Spletno Uredništvo
Policisti Specializirane enote za nadzor prometa (SENP) so med 30. januarjem in 3. februarjem na slovenskih preverjali tovorna, priklopna in potniška vozila. Zaznali so več kršitev in med njimi nekaj  takšnih, ki bi bile lahko vzrok za tragično nesrečo romunskega avtobusa, do katere je prišlo prav 3. februarja.

Prevrnjen romunski avtobus je prejšnji teden terjal tri življenja (foto: PU Murska Sobota/policija.si)

S Specializirane enote za nadzor prometa (SENP) so kmalu po nesreči romunskega avtobusa, do katere je v bližini Murske Sobote prišlo 3. februarja (v njej so umrle 3 osebe), izdali posebno sporočilo za javnost. V njem so predstavili rezultate svojih nadzorno-preventivnih aktivnosti, ki so potekale med 30. januarjem in 3. februarjem, ko so policisti  na slovenskih cestah posebej preverjali tovorna, priklopna in potniška vozila.

Našli so več različnih prekrškov s področja tehnične brezhibnosti vozil, nalaganja in pritrjevanja tovora, pa tudi kršitve glede časa, ki ga lahko voznik prebije za volanom. Tako sta tuja voznika avtobusa iz Španije proti Bolgariji brez zakonsko določenega 9-urnega dnevnega počitka vozila 32 ur, druga dva voznika, ki sta bila z avtobusom in potniki iz Cordobe namenjena v Romunijo, pa sta se za volanom izmenjevala kar 37 ur.

Tretji bolj izstopajoč primer pa je bil povezan z nepravilno naloženim tovorom, ta tovor pa je bil za nameček še nevarna jedka snov. »Voznik je namreč prevažal 20.650 kg jedke nevarne snovi UN3082 in UN1719, pakirane v plastičnih ročkah. Ker tovor ni bil pritrjen na prevozno enoto, se je večje število palet s PVC ročkami med vožnjo prevrnilo,« so pojasnili s SENP-a. Vozilo so seveda do odprave pomanjkljivosti izločili iz prometa.

S tem so policisti preprečili precej večjo nevarnost, saj bi bilo lahko nadaljevanje vožnje zaradi možnosti izliva strupene tekočine izjemno škodljivo za naravno okolje in kot za prometno varnost. Voznik je dobil kazen za 800 evrov, tuja pravna oseba pa kazen v višini 4.000 evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.