Naslovnica Gospodarstvo Lani je bilo tudi v Slovenj Gradcu rekordno število turistov

Lani je bilo tudi v Slovenj Gradcu rekordno število turistov

Avtor: Spletno Uredništvo
Tudi iz Mestne občine Slovenj Gradec prihajajo pozitivne vesti o obisku turistov v lanskem letu. Tako so po podatkih Statističnega urada RS zabeležili 36.486 turističnih nočitev, kar je za skoraj za četrtino več od doslej rekordnega leta 2019.
Lani je bilo tudi v Slovenj Gradcu rekordno število turistov

Poletni pogled na Slovenj Gradec (foto: FB MO Slovenj Gradec)

Slovenska turistična organizacija (STO) je posredovala podatke Mestne občine Slovenj Gradec in Statističnega urada Republike Slovenije (SURS), kjer so lansko leto glede obiska turistov in ustvarjenih nočitev postavili nove rekordne znamke. Podatki sicer še niso dokončni, vseeno pa kažejo, da so bile leta 2022 presežene številke zadnjega ‘pred-koronskega’ leta 2019, ki je doslej veljalo za rekordno.

Lani so na območju Mestne občine Slovenj Gradec zabeležili 36.486 turističnih nočitev, kar je za skoraj 7.000 oziroma za 25% več, kot je znašal prejšnji rekord (29.523) iz leta 2019, medtem ko je bilo turističnih prihodov 11.815, kar je za skoraj 40 % več kot leta 2019 (8.571). » Na ravni Koroške so se turistične nočitve v primerjavi z letom 2019 povečale za cca. 21 %, prihodi pa za cca. 26 %.

Mestna občina Slovenj Gradec je v okviru statistične regije Koroška v letu 2022 ustvarila več kot petino (21,5 %) vseh turističnih prihodov in kar skoraj četrtino (24,4 %) vseh turističnih nočitev. Povprečna doba bivanja je znašala 3,1 dni, kar je še vedno več, kot je bilo povprečje za Slovenijo in Koroško (2,7),« so med drugim navedli na STO. Dodali so, da je bil lani obisk razmeroma enakomerno razporejen skozi celo leto.

Poleg tega so se ponovno približali ‘pred-koronskemu’ razmerju med tujimi in domačimi gosti, ki je bilo nekoč približno 50:50, lani pa 60:40 v prid domačinov. Posebej pomembno je, da so turisti iz držav bivše Jugoslavije skupno ustvarili preko 15 % nočitev, kar je predvsem plod športnega turizma – športniki iz teh držav namreč v velikem obsegu prihajajo na priprave v MO Slovenj Gradec.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.