Naslovnica Svet & EU Prenovljena nagrada LUX bo v Evropskem parlamentu podeljena šele aprila

Prenovljena nagrada LUX bo v Evropskem parlamentu podeljena šele aprila

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament, ki že 13 let podeljuje filmsko nagrado LUX, se je odločil, da prenovi sistem ocenjevanja. Tako bo po novem občinstvo neposredno pomagalo izbrati zmagovalca, hkrati pa se bo prenovljena nagrada LUX povezala z European Film Academy in tako precej razširila krog občinstva. Letošnja nagrada pa bo podeljena s polletno zamudo.  

Prenovljena nagrada LUX bo v Evropskem parlamentu podeljena šele aprilaLeta 2017 je nagrado LUX dobil film o zatiranju laponske manjšine oz. ljudstva Samijev (foto: europarl.europa.eu)

 

Evropski parlament se je odločil, da glede filmske nagrade LUX vpelje vrsto novosti. Prva sprememba je že v samem imenu, saj se sedaj nagrada imenuje ‘LUX – evropska filmska nagrada občinstva’. Druga novost bo večje število nominiranih filmov in sicer bo v 24 uradnih jezikov EU prek podnapisov prevedenih pet filmov (a ne še letos, saj je pandemija koronvirusa omejila filmsko industrijo in bodo zato tekmovali le trije filmi).

“Doslej je bilo sporočilo nagrade LUX, da je Evropski parlament predan kulturi, na kar smo lahko ponosni. Odslej želimo deliti svoje potovanje z novim partnerji. Nagrado LUX želimo deliti s čim več Evropejci,” je na 77. beneškem filmskem festivalu, kjer je predstavila prenovljeno nagrado LUX, pojasnila Sabine Verheyen, predsednica odbora za kulturo v Evropskem parlamentu.

Po novem je tako nagrada ‘LUX – evropska filmska nagrada občinstva’, podeljujeta pa jo evropski parlament in European Film Academy v partnerstvu z Evropsko komisijo in z mrežo Europa Cinemas. Nov pa je tudi letošnji koledar dogodkov, ki so povezani s podelitvijo. Tako bo šele 12. decembra v islandskem Reykjaviku na slovesnosti European Film Awards potekala razglasitev treh nominiranih filmov.

Nato si bodo lahko občinstva po vsej Evropi vse do aprila leta 2021 v kinih ali pred spleta v ogledala tri nominirane filme. Sledilo bo prvo prenovljeno spletno glasovanje, pri čemer bo 50 % glasov prispevalo občinstvo, 50 % pa evro-parlamentarci. Šele 28. aprila 2021 bodo na posebni slovesnosti v Evropskem parlamentu razglasili zmagovalca. Pandemija je torej zamaknila vse za pol leta, saj je bila prvotno podelitev predvidena za letošnji mesec november.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.