Naslovnica Šport Prenosi tekem lige NBA v živo so za ljubitelje košarke zelo težko gledljivi

Prenosi tekem lige NBA v živo so za ljubitelje košarke zelo težko gledljivi

Avtor: Spletno Uredništvo

Košarkarska liga NBA je postala zelo težko gledljiva, vsaj kar se tiče televizijskih prenosov tekem v živo. Komercializacija oglaševanja je dosegla takšen obseg, da pogosto pravzaprav to niso več prenosi tekem, ampak dve uri in pol dolga serija oglasov, ki jih občasno tu in tam prekinejo s košarkarsko igro. 

Prenosi tekem lige NBA v živo so za ljubitelje košarke zelo težko gledljiviZa vsako minuto igre mora ljubitelj košarke ‘prebaviti’ približno 2 minuti in pol reklam (foto: Chensiyuan/commons.wikimedia.org)

 

Košarkarska liga NBA je danes zelo težko gledljiva, vsaj kar se tiče prenosov v živo. Oglaševanje je namreč v najbogatejši ligi na svetu prišlo do obsega, ko 48 minut čiste igre na tekmi običajno traja okrog dve uri in pol. Za primerjavo lahko spomnemo, da pri nogometu 90 minut igralnega časa z vsemi ‘sodnikovimi podaljški’ dejansko traja manj kot 2 uri. V ligi NBA pa ima vsaka ekipa a voljo kar sedem time outov na tekmo, poleg tega lahko izkoristi še dve krajši 20-sekundni prekinitvi.

Prva dva time outa v vsaki četrtini sta ob ‘nacionalnih’ TV-prenosih (NBA loči le med lokalnimi in vse-državnimi oz. nacionalnimi TV prenosi, mednarodnih sploh ne omenja) dolga tri minute in 15 sekund in če jih po petih minutah igre v četrtini še ni ne zahtevala nobena od ekip, prekinitev kar sami odredijo sodniki. Enako se zgodi tudi po devetih minutah igre v vsaki četrtini. Morebitni preostali time outi v vsaki od štirih četrtin pa naj bi bili dolgi le minuto in petnajst sekund.

Prekinitvi med prvo in drugo ter med tretjo in četrto četrtino naj bi za pomembnejše tekme trajali tri minute in pol, a sta običajno malce daljši, podobno kot je običajno malce daljši tudi petnajst-minutni premor ob polčasu. Če vsemu temu dodamo še vse prekinitve igre, ki se med tekmo zgodijo zaradi prekrškov, prostih metov, zamenjav, poškodb, preverjanja posnetkov s strani sodnikov in podobnega, je jasno, zakaj se nekatere tekme raztegnejo na skoraj tri ure.

Sicer je povsem jasno, da se prav zaradi tako velikega obsega oglaševanja v NBA ligi obračajo milijonske vsote, a po drugi strani ne bi bilo presenetljivo, če bi na daljši rok gledanost lige prav zaradi tega pretiravanja z oglasi upadla. Morda pa so prav zato pred tremu leti v ligi že znižali skupno število dovoljenih time outov na tekmo na sedanji nivo. 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.