Naslovnica Trendi Premieri predstav Trilogija Lehman in Angeli v Ameriki

Premieri predstav Trilogija Lehman in Angeli v Ameriki

Avtor: Spletno Uredništvo
V prihodnjih dneh se napovedujeta premieri kar dveh privlačnih gledaliških predstav. V Mini teatru se z nedeljsko premiero pričenjajo uprizoritve drame ‘Trilogija Lehman’, v Slovenskem mladinskem gledališču pa se za prihodnji konec tedna napoveduje še premiera predstave ‘Angeli v Ameriki’.
Premieri predstav Trilogija Lehman in Angeli v Ameriki

Igralka Anja Novak na eni od vaj predstave ‘Angeli v Ameriki’ (foto: SMG/Ivian Kan Mujezinović)

Z Mini teatra prihaja novica, da bo v nedeljo, 8. oktobra 2023, ob 19.30 na slovenskih odrih doživela krstno uprizoritev drama ‘Trilogija Lehman’ avtorja Stefana Massinija. Gre za adaptacijo Bena Powerja, v režiji Petra Petkovška ter v izvedbi odličnih slovenskih igralcev Igorja Samoborja, Branka Šturbeja in Gala Oblaka. Prvi ponovitvi predstave bosta v ponedeljek 9. in v torek 10. oktobra ob 19. uri.

»Predstava je bila v letu 2022, v produkciji gledališča National Theatre v režiji Sama Mendesa in v izvedbi Simona Russela Bealea, Adama Godleya in Bena Milesa, nominirana v kar 8 kategorijah nagrad Tony, prejela pa je 5 nagrad: nagrado za najboljšo predstavo, nagrado za najboljšo režijo, nagrado za najboljšo igro igralca v glavni vlogi, nagrado za najboljše oblikovanje svetlobe ter nagrado za najboljšo scenografijo,« so spomnili z Mini teatra.

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) pa najprej za torek, 10. oktobra, ob 9.30 pripravljajo predstavitveno konferenco ob njihovi premieri predstave ‘Angeli v Ameriki (Pred pragom tisočletja in Perestrojka)’ Tonyja Kushnerja. O projektu bodo spregovorili ustvarjalci predstave, za katero je prevod prispevala Katja Zakrajšek, za režijo pa je poskrbela Nina Rajić Kranjac. Premiera bo prihodnjo nedeljo, 15. oktobra, ob 17. uri, a je že razprodana.

Tudi zato bodo v Slovenskem mladinskem gledališču do konca meseca sledile še najmanj štiri ponovitve – v torek 17. oktobra, v ponedeljek 23. oktobra, v petek 27. oktobra in v soboto 28. oktobra, vse ob 17. uri. V predstavi ‘Angeli v Ameriki (Pred pragom tisočletja in Perestrojka)’ sicer igrajo Primož Bezjak, Damjana Černe, Nataša Keser, Boris Kos, Klemen Kovačič, Jerko Marčić (k. g.), Anja Novak, Adrian Pezdirc (k. g.) in Stane Tomazin.

»Angeli v Ameriki, gejevska fantazija na nacionalne motive Tonyja Kushnerja, so po praizvedbi postali kanon poznega 20. stoletja in umetniški dokument časa, v katerem se je akumuliral presežek zgodovine. Kushner zajame zimo, ki združuje leti 85 in 86, čas pošasti, ko stari svet razpada in se drobi, novi svet pa se še ni vzpostavil; ko stari bogovi padajo, novi pa se še niso rodili; ko mladost umira, stare ideje pa se prijemljejo kot plevel,« pravijo na SMG.

Večja še dodati, da predstava z odmori traja kar okrog 6 ur, kar napoveduje res maratonski podvig za nastopajoče in najbrž tudi za občinstvo. Poleg tega bo gledališka igra potekala v spodnji dvorani, na dvorišču in v drugih prostorih SMG – prav zaradi zunanjih prizorišč pa s SMG toplo svetujejo uporabo primernih oblačil.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.