Naslovnica Kronika Vsi bi morali biti vedno osredotočeni na cesto

Vsi bi morali biti vedno osredotočeni na cesto

Avtor: Spletno Uredništvo
V ponedeljek se začenja še tretji zaporedni poostren nadzor prometa v tem mesecu. Gre za preventivno akcijo ‘Osredotoči se na cesto’, kjer bodo policisti do 15. oktobra predvsem nadzirali uporabo mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov in slušalk, ki motijo voznike motornih vozil, kolesarje in voznike e-skirojev med vožnjo.
Vsi bi morali biti vedno osredotočeni na cesto

Stres, hiter ritem življenja in potreba po komuniciranju resno ogrožajo osredotočenost v prometu (foto: policija.si/AVP)

Varnostno-preventivna akcija ‘Osredotoči se na cesto’ se bo pričela v ponedeljek, 9. oktobra in bo nato trajala vse do nedelje, 15. oktobra. Poostren nadzor prometa bo usklajen s prometnimi policijami v EU, aktivnosti pa bodo potekale pod enakim skupnim imenom ‘Focus on the road’. Vožnja je namreč početje, pri katerem bi morali biti vsi vedno povsem zbrani, saj sicer ogrožamo sebe in preostale udeležencev prometu.

Policisti bodo v naslednjem tednu posebej intenzivno preverjali uporabo mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov in slušalk med vožnjo, pa tudi morebitne druge aktivnosti voznikov, ki bi lahko pretirano zmanjšale njihovo slušno ali vidno zaznavanje v cestnem prometu ter obvladovanje vozila. Poleg tega s Policije opozarjajo še na druge motilce pozornosti voznikov, kot so upravljanje klime, radia in navigacije v vozilu.

V času evropske akcije ‘Osredotoči se na cesto’ bo v Sloveniji vzporedno potekala tudi nacionalna akcija, ki jo organizira Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa (AVP). Imela bo podobno vsebino, saj bo šlo za ozaveščanja o nevarnosti udeležbe v prometu in sočasne uporabe telefona pri voznikih motornih koles, koles in drugih udeležencev v prometu – tudi pešcev, ki zagledani v mobilni telefon pogosto sploh ne zaznavajo dogajanja okrog njih.

»V letu 2022 je policija ugotovila 25.700 kršitev po 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa, ki prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. V letošnjem letu je bilo takšnih kršitev 19.028 (lani v enakem obdobju 20.119),« pa so pred pričetkom akcije še dodali s Policije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.