Naslovnica Magazin Predstavitev nove mobilne aplikacije eOsebna

Predstavitev nove mobilne aplikacije eOsebna

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za javno upravo je včeraj oznanilo, da je v spletnih trgovinah Google Play in App Store na voljo nova mobilna aplikacija eOsebna. Novost je namenjena enostavnejši uporabi elektronske osebne izkaznice, s pomočjo katere se identificiramo pri uporabi spletnih storitev ter upravljamo z gesli elektronske osebne izkaznice.
Predstavitev nove mobilne aplikacije eOsebna

Spletni prikaz aplikacije eOsebna (foto: Ministrstvo za javno upravo)

Z novo mobilno aplikacijo ‘eOsebna’ želi Ministrstvo za javno upravo (MJU) imetnikom olajšati uporabo elektronske osebne izkaznice (kot s skupnim imenom imenujejo tri digitalna potrdila na čipu nove osebne izkaznice). Pri tem sta digitalno potrdilo za podpis in tudi digitalno potrdilo za prijave visoke ravni zaščitena s kodo PIN, medtem ko digitalno potrdilo nizke ravni omogoča prijave brez vnosa kode PIN.

»Mobilna aplikacija omogoča brezstično uporabo elektronske osebne izkaznice, za kar se uporablja protokol NFC (angl. Near Field Communication). Za njeno uporabo poleg osebne izkaznice s čipom potrebujemo še pametni telefon z operacijskim sistemom Android ali iOS, ki podpira protokol NFC. Tega podpira velika večina pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android in telefoni iPhone od modela 7 dalje,« so pojasnili z MJU.

Dodali so, da je potrebno potem, ko imamo mobilno aplikacijo uspešno nameščeno na primernem pametnem telefonu, z njo povezati svojo osebno izkaznico prek kode CAN, ki je sestavljena iz 6 številk (navpično so natisnjene ob desnem robu na sprednji strani osebne izkaznice). Ko je e-osebna izkaznica uspešno povezana, se lahko z njo prijavimo v katerokoli spletno aplikacijo, ki omogoča prijavo prek storitve SI-PASS.

Z mobilno aplikacijo eOsebna lahko urejamo nastavitve aplikacije , pregledujemo podatke elektronske osebne izkaznice, poleg tega pa lahko prek aplikacije e-osebno izkaznico tudi aktiviramo, ji spremenimo kodo PIN ali pa jo odklenemo (s pomočjo kode PUK). Sicer so dodatne informacije o e-osebni izkaznici in mobilni aplikaciji eOsebna že objavljene na spletni strani Državnega centra za storitve zaupanja.

Na tem spletnem mestu so na voljo tudi podrobnejši opisi postopka uporabe mobilne aplikacije eOsebna, za začetek meseca januarja 2023 pa se napoveduje predstavitev novosti v živo ter  novi video-spoti s prikazi namestitve ter uporabe mobilne aplikacije eOsebna.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.