Naslovnica Gospodarstvo Luka Koper se od izjemnega leta 2022 poslavlja z novim rekordom

Luka Koper se od izjemnega leta 2022 poslavlja z novim rekordom

Avtor: Spletno Uredništvo
Luka Koper d. d. je skozi celotno leto 2022 poročala o odličnih poslovnih rezultatih, zato ni presenečenje, da so tudi predzadnji dan decembra zabeležili novo rekordno znamko. Tokrat so jo proslavili na avtomobilskem terminalu, kjer so dosegli izjemno mejo 800.000 pretovorjenih vozil v enem letu.
Luka Koper se od izjemnega leta 2022 poslavlja z novim rekordom

V Luki Koper so uspešno preusmerili dodatne blagovne tokove s severa na jug (foto: Kristjan Stojaković/FB Luka Koper)

Z Luke Koper d. d. so najprej spomnili, da so že na začetku meseca decembra na avtomobilskem terminalu presegli rekordno številko iz leta 2018, ko so zabeležili 754.410 pretovorjenih vozil. Zato je bilo že tedaj jasno, da bo do izteka leta zagotovo postavljen nov letni rekord, kar se je včeraj tudi dejansko zgodilo. Nova rekordna znamka je tudi lepo okrogla in sicer znaša natanko 800.000 vozil, ki so jih na terminalu pretovorili letos.

Najpomembnejši razlog za dodaten dvig rekordnih številk v pretovoru vozil so bili sveži posli, ki so pretovor določenega števila vozil s severa Evrope preselili v Koper. Ključni vzrok za vse odlične poslovne rezultate edinega slovenskega tovornega pristanišča (ki je obenem v državni lasti) pa se skriva v premišljeni dolgoletni strategiji razvoja, primernih investicijah v razvoj kapacitet in dobro delujočega celotnega sistema luških storitev.

 »Kar smo pred tedni napovedovali, se je danes uresničilo. Kljub zahtevnim razmeram na avtomobilskem trgu, občasnim prekinitvam dobavnih verig, preobremenjenostjo ladijskih in skladiščnih kapacitet smo v Luki Koper dosegli nov mejnik. V kriznih trenutkih smo se odlično znašli in pridobili dodatne posle, ki so odločilno vplivali na dosego tega rezultata,« je med drugim povedal zadovoljni predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast.

Sicer je Luka Koper letos med januarjem in oktobrom zabeležila najvišjo rast pretovora vozil (+ 22 %) v primerjavi z ostalimi primerljivimi sredozemskimi avtomobilskimi terminali po Evropi, kot sta Barcelona (+ 7 %) in Valencia (+ 18 %). Ker je zaposlenim v Luki Koper to uspelo prav v času, ko se svet otepa negativnih gospodarskih posledic pandemije koronavirusa in novih zapletov zaradi rusko-ukrajinskega vojaškega spopada, je uspeh še toliko večji.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.