Naslovnica Slovenija Predstavili so osnutek načrta sanacije pogorelega Krasa

Predstavili so osnutek načrta sanacije pogorelega Krasa

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvo za okolje in prostor sta skupaj predstavila osnutek načrta sanacije Krasa po letošnjem katastrofalnem požaru. Predstavitvi so prisostvovali predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije in župani občin Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Komen. Kmalu bosta sledili javna razgrnitev osnutka načrta sanacije in tudi njegova javna obravnava.
Predstavili so osnutek načrta sanacije pogorelega Krasa

Tako je bil iz zraka viden en najbolj kritičnih trenutkov med uničujočim julijskim požarom (foto: policija.si)

Po oceni Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) je julijski požar zajel 3.610 hektarov površine, od tega je bilo 2.800 hektarov gozdov. ZGS naj bi že do konca tedna predložil svoj načrt sanacije, pri čemer se mora posvetovati tudi z Zavodom RS za varstvo narave in Zavodom RS za varstvo kulturne dediščine. Skupni cilj je obnova naravnega okolja, ki ne bo imela nobenih negativnih stranskih učnikov.

Pri sanaciji bo predvidoma pomagalo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), ki je načrt pripravilo skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor (MOP). To naj bi storilo prek ukrepa ‘Podpora za preprečevanje škode v gozdovih zaradi gozdnih požarov ter naravnih nesreč in katastrofičnih dogodkov’, ki naj bi ga uvrstili v ‘Program razvoja podeželja’ (PRP). O tem se pravkar usklajujejo s Komisijo EU, zato še čakajo na potrditev 13. spremembe PRP.

»To naj bi bilo narejeno do konca letošnjega leta. Za izvajanje ukrepa bo na razpolago predvidoma 2,8 milijona evrov sredstev, prve razpise pa predvidoma pričakujemo spomladi 2022. Sogovorniki so se dogovoril, da bodo pogovore o preventivnih ukrepih nadaljevali v prihodnje. Sredstva za sanacijo gozdov se bodo zagotovila s sredstvi proračuna RS, PRP in strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2023-2027,« so pojasnili z MKGP.

Dodali so še, da je bila škoda po uničujočem julijskem požaru ocenjena na približno 23 milijonov evrov, ter da bosta v kratkem sledili javna razgrnitev osnutka načrta sanacije in njegova javna obravnava.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.