Naslovnica Šport Predsednik kluba s pištolo prekinil grško nogometno prvenstvo

Predsednik kluba s pištolo prekinil grško nogometno prvenstvo

Avtor: Spletno Uredništvo

Nasilje je že desetletja stalnica v v grškem nogometu, ta konec tedna pa je dobilo novo dimezijo. Na derbiju vrha prve lige med solunskim PAOK-om in atenskim AEK-om je namreč po razveljavljenem zadetku domačinov predsednik solunskega kluba Ivan Savidis dvakrat vdrl na igrišče s pištolo za pasom.  

PAOK AEK DIEKOPI denlargePredsednik PAOK-a Ivan Savidis (kratki sivi lasje, najnižji v prvi vrsti gneče) gre na igrišče. Pod komolcem desne roke je vidna pištola v toku (foto: aekfc.gr).  

 

V grškem nogometu vlada nekaj velikih rivalstev. Prvo je med rivalstvo med največjima kluboma – atenskim Panathinaikosom in Olimpiakosom iz sosednjega Pireja. Drugo pa je klasično rivalstvo med severom in jugom – med prestolnico Atenami in drugim grškim velemestom Solunom. Konfrontacije navijačev se ne dogajajo le pri nogometu, ampak tudi pri ostalih kolektivnih športih – košarki, odbojki in vaterpolu.  

Tokrat pa je bil v prvi grški nogometni ligi na vrsti derbi vrha med vodilno ekipo prvenstva AEK-om (ki je po prestižu tretji atenski klub) in na lestvici tretjeuvrščenem solunskim PAOK-om, ki je gostil tekmo. Vse se je zakuhalo po 90. minuti, ko je po prekinitvi PAOK dosegel prvi zadetek na tekmi, stadion pa je eksplodiral od veselja. Sodniki so najprej priznali gol, potem pa so se odločili, da je bil domnevni strelec Varela v prepovedanem položaju.

Tekaj je prišlo do splošnega prerekanja med sodniki in igralci obeh moštev, nakar je predsednik solunskih črno-belih Ivan Savidis v družbi svojih telesnih stražarjev dvakrat vkorakal na zelenico. Pri drugem izletu so vsi opazili, da ima za pasom pištolo. Igralci atenskega kluba so zato zapustili igrišče, sodnik pa je označil konec tekme, ki naj bi se uradno končala z rezultatom 0:0.

Zgodba pa se je s tem šele prav zapletla. Lastnik in obenem predsednik PAOK-a, poslovnež Ivan Savidis, ki je bil rojen v Rusiji in ima dvojno državljanstvo, se je hitro oglasil z izjavo za javnost. Zanikal je obtožbe o grožnjah sodnikom in pozval navijače PAOK-a, naj složno stopijo v bran klubu. Še preden je nogometna zveza sporočila svoje odločitve, je policija spisala prijavo zoper Savidisa. A le zaradi vdora na igrišče, saj naj bi imel veljavno dovoljenje za nošenje orožja.

Grški Minister za kulturo in šport Georgios Vassiliadis pa je sporočil, da se je po pogovoru s predsednikom vlade Alexisom Tsiprasom odločil, da do nadaljnjega prekine grško nogometno prvenstvo. To ne bi bilo prvič, saj so v preteklosti že nekajkrat prekinili tekovanje, vedno pa je bilo povod za tovrstno odločitev divjanje huliganov.

Danes pa se je oglasila tudi evropska nogometna zveza UEFA, ki je spomnila, da sodi obravnava tega incidenta v pristojnost organov grške nogometne zveze. Če bo vmešavanje grške vlade oz. politike potekalo mimo organov nogometne zveze, bo UEFA grške reprezentančne selekcije in grške klube vsaj začasno izločila iz mednarodnih tekmovanj.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.