Naslovnica Slovenija Vodni detektiv, 21. sezona

Vodni detektiv, 21. sezona

Avtor: Spletno Uredništvo

Klima se spreminja, tako suše kot tudi poplave postajajo vse bolj ekstremne in skrb za vodo bo ena od večjih težav prihodnosti, tudi v Sloveniji. Nekateri se tega že dolgo zvedajo in delujejo preventivno. Tako letos že 21. leto poteka državni raziskovalno-literarni ekološki natečaj za šolarje, poimenovan ‘Vodni detektiv’. Natečaj vzpodbuja osnovnošolsko mladino po vsej Sloveniji k raziskovanju voda, k spoznavanju lokalnega okolja in h kreativnemu razmišljanju o težavah ter rešitvah, ki se nanašajo na vodo.

vodni detektiv

Fokus natečaja je človek, ki bo moral spremeniti način gledanja na mesto, na krajino, na naravo… (foto: mop.gov.si)

Na Inštitutu za celostni razvoj in okolje (ICRO) že 21. leto organizirajo nacioni likovno – literarni in raziskovalni natečaj ‘VODNI DETEKTIV’. Projekt tokrat poteka v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo UL, Oddelkom za okoljsko gradbeništvo in Muzejem za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

Namen letošnjega natečaja je doseči večje poznavanje povezanosti vode z mestom z vidika globalnih klimatskih sprememb in s tem povezanimi poplavami, sušami in drugimi pojavi ter predvsem s tem, kako naša mesta in način življenja prilagoditi novim danostim življenja na Zemlji.

“Letošnja tema je ‘MODRO-ZELENA MESTA’. Naloge se lahko lotite tako da: – napišete in ilustrirate pripoved, v kateri predstavite kako si predstavljate pokrajino, mesta in hiše v prihodnosti, ki jo bodo zaznamovale spremenjene klimatske razmere ter kako se bomo spoprijeli s problemi voda ipd. (literarni in likovni projekt). – pripravite raziskovalno nalogo in napišete povzetek v obliki članka (raziskovalni projekt)»MODRO-ZELENA MESTA«.

Tema je povezana s prilagojenostjo naših mest in drugih naselij na izzive prihodnosti, ki jih prinašajo globalne klimatske spremembe. Naša mesta na to niso pripravljena, saj se soočamo z vse bolj intenzivnimi vremenskimi pojavi, vse obsežnejšimi poplavami in hkrati s hudo poletno vročino in sušo. Zato se bodo morala naša mesta spremeniti in preplesti z zeleno-modro infrastrukturo….

Dejstvo je, da se klimatske spremembe vsako leto bolj intenzivno kažejo tako s poplavami, kot tudi s sušami, ki počasi spreminjajo našo krajino ter naše razumevanje naravnih procesov vezanih na vodo v krajini. V povezavi s tem se spreminja tudi arhitektura tako v merilu mesta kot tudi v merilu stavbe. Mesto in krajino vse bolj prepleta zeleno-modra infrastruktura, ki je nosilka številnih funkcij od katerih je ena pomembnejših tudi zadrževanje vode v krajini (v sušni dobi) in kontrolirano kompenziranje škodljivega delovanja poplavnih voda na grajeno strukturo mesta (v času poplav).

Fokus natečaja je zato sodobno mesto, ki na probleme, s katerimi se bo v prihodnosti vse bolj soočalo, ni prilagojeno. Učence skušamo spodbuditi k razmišljanju o možnih posledicah klimatskih sprememb na razvoj mesta, če klimatskih sprememb ne vzamemo resno, pa tudi na spremembe fizične strukture mesta, če klimatske spremembe vzamemo zelo resno z vizijo prihodnosti v leto 2070 ali celo 2120,” so zapisali na Ministrstvu za okolje in prostor, ki prav tako pomaga pri projektu.  

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani pa si obiskovalci že lahko ogledajo retrospektivno razstavo ob 20-letnici natečaja ‘Vodni detektiv’. Razstava predstavlja dvajset tem, ki so bile obravnavane v okviru vsakoletnih natečajev, ki že več kot dve desetletji osvešča osnovnošolsko mladino po vsej Sloveniji, selila pa se bo tudi po slovenskih osnovnih šolah. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.