Naslovnica Magazin Pred počitnicami je dobro pomisliti na varnost pametnih telefonov

Pred počitnicami je dobro pomisliti na varnost pametnih telefonov

Avtor: Spletno Uredništvo
Varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani pri projektu Varni na internetu, so tudi letos pripravili nekaj varnostnih napotkov za vse tiste, ki odhajajo na počitnice. Tokrat so se posvetili zaščiti pametnih telefonov.
Pred počitnicami je dobro pomisliti na varnost pametnih telefonov

Tako kot doma zaklepamo vrata, tako je dobro zaklepati vse naše pametne naprave (foto: FB Varni na internetu)

Poletje je čas počitnic, kar večina ljudi izkoristi za oddih, spletni kriminalci pa pospešeno iščejo nove žrtve. Varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani okrog projekta ‘Varni na internetu’ (ta projekt poteka pod okriljem Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT) so tudi letos pripravili nekaj varnostnih napotkov za vse tiste, ki odhajajo na dopust kam po Sloveniji ali pa v tujino. Tokrat so se posvetili zaščiti pametnih telefonov.

»Se kmalu odpravljaš na dopust? Skoraj zagotovo si že poskrbel za turistično zavarovanje – kaj pa za telefon in podatke na njem?Tako kot vsi imaš verjetno tudi ti na telefonu ogromno pomembnih datotek in aplikacij, ki ti omogočajo dostop do e-maila, e-banke, družbenih omrežij in nešteto drugih storitev. Kdaj pomisliš, kaj bi naredil, če ti telefon nenadoma preneha delati, ga izgubiš, ali – še huje – ti ga ukradejo,« se sprašujejo s SI-CERT-a.

Zato je potrebno pred odhodom na počitnice narediti varnostno kopijo vseh datotek v vaši napravi, vklopiti lokacijo in zagnati aplikacijo ‘najdi moj aparat’ (‘find my device’), si zapisati številko mednarodne identitete mobilnega terminala (št. IMEI – identifikacijska oz. serijska številka vaše naprave) ter si zabeležit kontakte vaše banke in tudi kontakte izdajatelja vaše plačilne kartice.

Če za dostop do vaših uporabniških računov uporabljate (tudi z drugih naprav) dvofaktorsko avtentikacijo, pa si je potrebno zapisati ‘backup’ kode, ki se običajno nahajajo pod razdelkom ‘dvofaktorska avtentikacija’ med nastavitvami za varnost. Potniki v tujino bi morali posebej natančno preveriti, kakšno količino prenosa vključuje njihov mobilni paket znotraj držav EU in kako se za poti izven EU izklopi mobilni prenos podatkov, da ne bo potem račun za telefon res astronomski.

»Za dostop do občutljivih podatkov (npr. služba, spletno bančništvo) uporabite zaščiteno VPN povezavo. Če nimate lastne VPN rešitve, pred odhodom preglejte izbiro VPN ponudnikov na spletu. Prva linija obrambe naših telefonov pred vdori je zaklepanje zaslona! Pri tem je pomembno, da izberemo način zaklepanja, ki nudi visoko stopnjo zaščite,« še svetujejo s SI_CERT-a, kjer so za varnejše počitnice objavili tudi poseben spletni priročnik.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.