Naslovnica Svet & EU Pred godom Sv. Martina so odprli novo evropsko opazovalnico za vino

Pred godom Sv. Martina so odprli novo evropsko opazovalnico za vino

Avtor: Spletno Uredništvo

November je mesec, v katerem po Evropi praznujemo god Svetega Martina, ki velja kot zaščitnik marsikoga, tudi vinogradnikov. Kot po naključju so se pri Evropski komisiji prav te dni ob začetku meseca novembra odločili, da vzpostavijo novo posebno strukturo – evropsko opazovalnico za vino.

 Pred godom Sv. Martina so odprli novo evropsko opazovalnico za vino

Špansko rdeče vino, nemško belo vino in francoski roze – vse bo pod dodatno kotrolo nove opazovalnice (foto: pxhere.com)

 

Ta teden je na pobudo Komisije EU začel delovati nov organ – evropska opazovalnica za vino. Njene osnovne naloge so, da bo zagotavljala strokovne analize evropskih vinskih pridelkov, skrbela za večjo preglednost cen, za nadzor nad proizvodnjo in za trgovino glede tega pomembnega sektorja kmetijstva evropskih držav. Evropska unija je namreč največji svetovni pridelovalec vina, saj prispeva 65 odstotkov svetovne proizvodnje.

Poleg tega Evropska skupnost na svetovne trge izvozi kar 70 odstotkov svoje celotne proizvodnje. »Cilj opazovalnice za vinski trg Evropske unije je zagotoviti večjo preglednost vinskega sektorja EU s pravočasnim razširjanjem tržnih podatkov in kratkoročnimi analizami,« so na kratko zapisali v sporočilu za javnost Evropske komisije. Države EU največ vina izvozijo v ZDA, Rusijo in na Kitajsko.

Komisija EU je v preteklosti že ustanovila sorodne opazovalnice za druge kmetijske proizvode, oziroma trge, ki so najbolj pomembni za države EU – za mleko, meso, žita in sladkor ter prejšnji mesec še opazovalnico za trg sadja in zelenjave. Nova vinska opazovalnica bo zajemala rdeča vina, bela vina ter roze. Poleg tega bo opazovalnica skrbela tudi za uvožena vina. Največ vina EU uvozi iz Avstralije, Južne Afrike in Čileja. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.