Naslovnica Slovenija Mednarodna konferenca o kakovostnem novinarstvu, ki izumira

Mednarodna konferenca o kakovostnem novinarstvu, ki izumira

Avtor: Spletno Uredništvo

Konec meseca bo v Ljubljani potekala mednarodna konferenca o kakovostnem novinarstvu ter medijski in informacijski pismenosti. Dogodek bo potekal v soorganizaciji Sveta Evrope in Ministrstva za kulturo RS. Gre za pomembno konferenco, saj se je novinarstvo, kot smo ga pojmovali nekoč, znašlo v hudi krizi. 

Govora bo tudi o nujnih pogojih za kakovostno novinarstvo in odgovornosti posameznih akterjev, vključno z državami in njihovimi institucijami – o tem bi lahko marsikaj zanimivega povedala predsednika na zgornji fotografiji (foto:kr.usembassy.gov)

 

Mednarodno konferenco z naslovom ‘(Zadnji) klic za kakovostno novinarstvo’, ki bo 28. in 29. novembra potekala v Ljubljani, bodo zaznamovali nastopi kar 30 mednarodnih govorcev. Slednji bodo zastopali novinarje, stanovska in industrijska združenja, medije, tehnološke platforme, samoregulatorje, oblikovalce politik na nacionalni in tudi na mednarodni ravni, regulatorje, civilne družbeno organizacije in akademsko raziskovalno sfero. Na konferenci ob 30 panelistih pričakujejo tudi okrog 100 udeležencev.

»Pet panelov z različnimi vsebinskimi poudarki bo posvečenih razpravi o tem, kakšno novinarstvo nam danes predstavlja kakovostno novinarstvo; o nujnih pogojih za tovrstno novinarstvo in odgovornosti posameznih akterjev, vključno z državo in njenimi institucijami; o načinih pridobivanja zaupanja in angažiranosti na strani občinstev; o vlogi tehnoloških orodij in odgovornosti platform; ter o pomenu medijske pismenosti,« so sporočili z Ministrstva za kulturo RS, ki je s Svetom EU soorganizator konference.

Ni skrivnost, da so digitalna transformacija, gospodarske in družbene spremembe povzročile globoko krizo novinarstva. Po eni strani se je z razvojem družbenih spletnih omrežij pojavila miselnost, da je vsakdo lahko novinar in da vsako lahko objavlja, kar hoče (seveda ni tako). Po drugi strani pa so lastniki medijskih hiš, zaradi vse hujše konkurence ‘kvazimedijev’, odgovorili s klasičnim zmanjševanjem stroškov in z redčenjem vrst profesionalnih novinarjev.

»Svet je na dosegu roke, od znanja in informacij, pa tudi dezinformacij, nas ločijo le kliki, a obilica virov, ki nam jih ponuja sodobni splet, ne zagotavlja boljšega dostopa do kakovostnih in raznolikih novic. Namesto vzpostavljanja skupnosti dobro informiranih državljanov so učinki pogosto prav nasprotni: drobljenje in polarizacija javnosti, in namesto razprave, temelječe na dejstvih in premisleku, v ospredje prihajajo čustva vzbujajoča sporočila z večjimi možnostmi za všečkanje in deljenje,« so še pojasnili na MK.

Da gre za pomembno konferenco, priča dejstvo, da jo bosta odprla Christos Giakoumopoulos, generalni direktor Sveta Evrope za človekove pravice in pravno državo, ter minister za kulturo RS Zoran Poznič. Ob zaključku konference bo predstavljen usklajen osnutek priporočila državam o spodbujanju ugodnega okolja za kakovostno novinarstvo v digitalni dobi.

Žal se to zdi malce premalo, da bi se že v kratkem karkoli spremenilo na bolje, čeprav je lahko ta konferenca dobra podlaga za naslednje korake. A bi morali biti ti koraki kar hitri. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.