Naslovnica Slovenija Prebili so se skozi novi Pekel

Prebili so se skozi novi Pekel

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo so sporočili, da so včeraj prebili Pekel. Gre za nov, 1.530 metrov dolg železniški tunel Pekel med Mariborom in Šentiljem, ki naj bi skupno stal prek 100 milijonov evrov.
Prebili so se skozi novi Pekel

Trenutek, ko sta se povezala dva izkopa (foto: Direkcija RS za infrastrukturo)

Z Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo so spomnili, da nov železniški predor Pekel skupaj z novim viaduktom Pesnica tvori sodi v sklop izgradnje nove dvotirne proge med Mariborom in Šentiljem. Nov odsek bo zgrajen severno od mesta Maribor in hkrati malce bolj vzhodno od obstoječe proge, ki poteka skozi tunel Počehova. Nov predor, ki so ga prebili včeraj, naj bi skupno stal prek 100 milijonov evrov.

»Za izkop predora se je uporabljal predorski bager, freza in miniranje, za podpiranje predora stroj za nanašanje brizganega betona in vrtalni stroj za vgradnjo sider. Količina vsega izkopanega materiala v predoru bo približno 195.000 m3. Izkopna višina predora znaša 12 metrov, izkopna širina pa 13 metrov. Ob glavni cevi predora je vgradnji tudi 246 metrov dolg reševalni rov,« so ob preboju tunela sporočili z Direkcije RS za infrastrukturo.

Z Direkcije so sicer že ob pričetku del pojasnili, da bo novi predor poleg reševalnega rova opremljen s sistemom za klic v sili, z videom nadzorom in s sistemom za javljanje požara. Izvajalec je s pripravljalnimi deli začel že septembra lata 2020, kopanje predora je začelo v mesecu maju lanskega leta, vsa dela pa naj bi bila predvidoma dokončana do meseca marca (prihodnjega) leta 2023.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.