Naslovnica Slovenija Praznična akcija za krvodajalce

Praznična akcija za krvodajalce

Avtor: Spletno Uredništvo

Rdeči križ Slovenije je ob koncu leta pripravil posebno praznično akcijo ‘Daruj kri in darujte srčno’. Tako so v podporo krvodajalski pobudi ‘Daruj kri’ iz prazničnih voščil umaknili črke, ki predstavljajo krvne skupine A, 0, B in AB. ž

Rdeči križ Slovenije vabi vse, da se pridružijo srčni akciji za srečno 2019 (foto: seymourjohnson.af.mil)

 

Z Rdečega križa Slovenije so spomnili, da je redno ozaveščanje o krvodajalstvu izjemno pomembno. ‘Daruj kri’ je vseslovenska krvodajalska iniciativa, ki že osmo leto zapored s sodobnimi pristopi uspešno obvešča o pomembnosti krvodajalstva ter spodbuja ljudi, da postanejo in ostanejo redni krvodajalci. Na pobudo družbe Petrol poteka v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in Rdečim križem Slovenije.

Rezultati akcije so nad pričakovanji, saj je v osmih letih tudi akcija pripomogla k pridobitvi več kot 83.000 novih krvodajalcev.Tudi zaradi tega imamo v Sloveniji običajno zadostne količine krvi in do 100.000 krvodajalcev, ki se prijavijo na odvzem krvi. Ob iztekajočem se letu 2018 so se nosilci akcije Daruj kri najprej iskreno zahvalili vsem predanim krvodajalcem, ki s svojim dragocenim rdečim darilom omogočajo, da življenja mnogih, tako kot leta, tečejo dalje.

“Naj praznične trenutke spremlja misel, da je kri, ki rešuje življenja, lahko najlepše in najbolj srčno darilo. Podprite akcijotudi vi in v podporo krvodajalstvu s spletno aplikacijo Daruj srčno na daruj-kri.si/darujsrcno2019,ustvarite personalizirano novoletno e-čestitko z osebnim sporočilom, v katerem aplikacija zamenja črke, ki predstavljajo krvne skupine A, B, 0 in AB, ter jih nadomesti s praznimi polji.

Svoje srčno voščilo delite s svojimi bližnjimi, prijatelji in znanci ter jih navdihnite, da tudi oni podarijo najlepše darilo – upanje prejemnikom darovane krvi, da bo v letu 2019 krvi vseh krvnih skupin vedno dovolj in nikoli premalo,” sporočajo z RKS. Vendar pa žal še vedno bode v oči, da so urniki transfuzijskih centrov bolj prilagojeni birokraciji kot pa darovalcem. Tako je v celi Sloveniji v popoldanskem času po 15. uri moč darovati kri le ob torkih v Mariboru in ob sredah v Ljubljani. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.