Naslovnica Svet & EU Pravni pogledi na razvoj umetne inteligence

Pravni pogledi na razvoj umetne inteligence

Avtor: Spletno Uredništvo

V Evropskem parlamentu so se zadnje dni ukvarjali tudi s pravnimi izzivi glede umetne inteligence. Govora je bilo predvsem o etničnih aspektih in o intelektualni lastnini.

Pravni pogledi na razvoj umetne inteligenceUI s sposobnostmi samostojnega učenja bo morala biti zasnovana tako, da omogoča človeški nadzor, v nasprotnem primeru se lahko zgodi marsikaj (foto: flickr.com/Terminator 3 – Rise of the Machines)

 

V Evropskem parlamentu so se zadnje dni posvetili umetni inteligenci (UI). Odbor za pravne zadeve je v četrtek sprejel tri poročila o posebnih vprašanjih, povezanih s povečanim razvojem in uporabo sistemov umetne inteligence. Tako so pozvali Evropsko komisijo, naj predstavi nov pravni okvir, ki opisuje etična načela, ki se bodo uporabljala pri razvoju, uporabi in uporabi umetna inteligenca, robotika in sorodne tehnologije v EU, vključno s programsko opremo, algoritmi in podatki.

Prav tako so poslanci sprejeli več vodilnih načel, ki jih bo treba upoštevati pri pripravi bodoče zakonodaje za to področje, kot so varnost, preglednost in odgovornost, zaščitni ukrepi pred pristranskostjo in diskriminacijo, pravica do odškodnine, družbena in okoljska odgovornost ter spoštovanje temeljnih pravic. »Ko gre za umetno inteligenco s sposobnostmi strojnega učenja (samoizboljševanja), mora biti zasnovan tako, da omogoča človeški nadzor.

Če se uporablja funkcionalnost, ki bi pomenila resno kršitev etičnih načel in bi bila potencialno nevarna za ljudi, bi bilo treba zmožnosti samostojnega učenja onemogočiti in spet varno delovati,« so svoje skrbi izrazili poslanci. Zahtevali so tudi zelo strogo odgovornost za UI, ki bi povzročila škodo, ter tudi za operaterje sistemov UI. Odgovornost bi zajemala zaščito življenja, zdravja, telesne integritete, premoženja in morebitno znatno nematerialno škodo.

Poslanci so še opozorili, da doslej vprašanje zaščite pravic intelektualne lastnine v okviru umetne inteligence še ni bilo obravnavano in pozvali so Komisijo EU, naj se loti tega izziva. Pri tem so zahtevali, da UI ne bi smela biti pravna oseba, da bi bilo treba pravice izuma oz. patent dodeliti samo ljudem. Dotaknili pa so se tudi avtorskih pravic, zaščite poslovne skrivnosti in različnih vrst pravic intelektualne lastnine.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.