Naslovnica Gospodarstvo Moody’s napoveduje stabilne obete, Covid 19 pa se ne strinja

Moody’s napoveduje stabilne obete, Covid 19 pa se ne strinja

Avtor: Spletno Uredništvo

Bonitetna agencija Moody’s Investors Service je pravkar zvišala bonitetno oceno Republiki Sloveniji na A3 in tudi napovedala stabilne obete. Slovenija torej za investitorje ostaja zaupanja vredna država, kar je v časih pandemije koronavirusa prej izjema kot pravilo.

 Moodys napoveduje stabilne obete Covid 19 pa se ne strinja

Slovenske finance ostajajo dobre in stabilne, a lahko morebitni novi izbruhi pandemije razmere hitro poslabšajo (foto: pixabay.com)

 

Od prvih tednov izbruha pandemije koronavirusa Covid 19 se bonitetne ocene držav največkrat nižajo. V težkih časih je že ohranitev enake ocene uspeh, Sloveniji pa se je bonitetna ocena celo zvišala. Prestižna bonitetna agencija Moody’s Investors Service je namreč za eno stopnjo zvišala bonitetno oceno Republiki Sloveniji in sicer na A3. Poleg tega je naši državi napovedala stabilne obete, kar je samo še dodatno potrdilo o uspešnosti.

»Po mnenju agencije sta na dvig bonitetne ocene vplivala predvsem dva glavna dejavnika. Eden od njiju je izboljšanje bremena javnega dolga in nizka cena financiranja v primerjavi s primerljivimi državami. Kot drugi pomembni dejavnik navajajo bistveno izboljšano stanje bančnega sistema in tudi zaključeno privatizacijo največjih bank v državi,« so sporočili z Ministrstva za finance (MF).

Pojasnili so še, da je že pred pričetkom krize COVID-19 Slovenija za Irsko zabeležila najhitrejši upad javnega dolga med vsemi državami članicami EU. Predvsem pa napoved stabilnih obetov pravi, da trenutna korona-kriza na slovensko gospodarstvo ne bo pustila prevelikega trajnega negativnega vpliva. Gospodarska in fiskalna moč države bosta predvidoma tako ostali na ravni bonitete A3.

»Nadalje stabilni obeti nakazujejo tudi na to, da bo bančni sistem vzdržal pandemski šok in razpolagal z zadostnimi kapacitetami, da podpre gospodarsko okrevanje naslednje leto,« so se sporočili z MF. Pozabili pa so omeniti, da nihče ne more vedeti, kaj se bo dejansko zgodilo naslednje leto (in niti naslednji mesec). Vse napovedi se lahko namreč zelo hitro porušijo, če novi valovi okužbe s Covidom 19 v Sloveniji povzročijo nove karantene, omejitve gibanja in zapiranja v gospodarstvu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.