Naslovnica Svet & EU Pravila EU o prevozu živali zastarela, zavajajoča in se slabo izvajajo

Pravila EU o prevozu živali zastarela, zavajajoča in se slabo izvajajo

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament napoveduje veliko novosti glede zaščite, oziroma ravnanja z živalmi. Poseben parlamentarni odbor ANIT je namreč po letu in pol raziskav potrdil, da so sedanja pravila EU o prevozu živali zastarela, zavajajoča in se povrh vsega zelo slabo spoštujejo. Zato so pozvali k izboljšavam in pa tudi k dokončnemu prehodu s prevoza živih živali na prevoz mesa.
Ugotovitve posebnega odbora ANIT zagotovo niso spodbudne (foto: flickr.com)

Posebni odbor Parlamenta EU imenovan ANIT je bil ustanovljena junija leta 2020 in sicer zato, da bi opravil posebno preiskavo o zaščiti živali med prevozom in preveril domnevne kršitev pravil EU. Te kršitve so vključevale pomanjkanje prostora za glavo, oskrbo z vodo ali hrano, pošiljanje živali, ki niso primerne za prevoz, prenatrpanost, uporabo neprimernih vozil, prevoz med ekstremnimi temperaturami in daljši čas potovanja.

Odbor je po letu in pol zbiranja podatkov pravkar zaključil svoje delo in objavil svoje ugotovitve, da določbe EU s tega področja v državah članicah niso vedno upoštevane in ne spoštujejo različnih prevoznih potreb živali. Zato so pozvali Komisijo EU in države članice EU k številnim konkretnim spremembam, ki se tičejo uporabo CCTV kamer, zagotavljanje ustrezne temperature za živali in prepoved prevoza zelo mladih živali.

Nova skupna evropska pravila pravila bi morala predvidevati uvedbo naprav za beleženje temperature, vlažnosti in amonijaka v vozilih, poleg tega pa bi morali določiti časovne omejitve potovanj. »Poslanci Evropskega parlamenta zagovarjajo prehod na učinkovitejši in etični sistem, ki daje prednost prevozu semena ali zarodkov namesto plemenske živali, trupel in mesa pa namesto živali, ki se premikajo za zakol.

Komisijo EU pozivajo, naj najkasneje do leta 2023 nujno predstavi akcijski načrt za podporo temu prehodu, vključno s predlogom o posebnem skladu za zmanjšanje družbeno-ekonomskih učinkov sprememb, ki jih je treba izvesti«, pa so še zapisali v sporočilu za javnost. Prav tako bi bilo potrebno tudi vsak izvoz živih živali v države izven EU odobriti le tedaj, ko bi bil v skladu z evropskimi standardi dobrega počutja živali, saj danes izvoza živali nihče ne nadzoruje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.