Naslovnica Magazin Komisija EU bo podaljšala boj proti spletnim dezinformacijam

Komisija EU bo podaljšala boj proti spletnim dezinformacijam

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je napovedala, da bo podaljšala program spremljanja dezinformacij v zvezi s pandemijo koronavirusa Covid 19 vsaj do junija 2022. Poleg tega je objavila najnovejša poročila o ukrepih, ki so jih največje spletne platforme sprejele septembra in oktobra letos.
Komisija EU bi morala biti pozorna, da se boj proti dezinformacijam ne spremeni v cenzuro (foto: ec.europa.eu)

Evropska komisija je sicer napovedala, da bo podaljšala program spremljanja dezinformacij v zvezi s pandemijo koronavirusa Covid 19 vsaj do junija 2022, vendar se ‘okrepitev’ kodeksa ravnanja spletnih platform glede dezinformacij pričakuje šele konec marca 2022. »Pandemija še ni končana, zato želimo, da bi platforme okrepile prizadevanja za boj proti dezinformacijam v zvezi s COVID-19, tudi glede cepiv in v vseh jezikih EU.

Od platform pričakujemo tudi, da bodo izkušnje, pridobljene v okviru programa za spremljanje COVID-19, pretvorile v močnejši okvir za spremljanje novega kodeksa o dezinformacijah,« je ob tem povedala podpredsednica za vrednote in preglednost pri Komisiji EU Věra Jourová. Poleg tega je Komisija EU objavila najnovejša poročila o ukrepih, ki so jih spletne platforme sprejele septembra in oktobra letos.

Tako je družba YouTube zaostrila svojo politiko glede nepreverjenih zdravstvenih informacij in ne dovoli objav trditev o cepivih, ki so v nasprotju z navodili lokalnih zdravstvenih organov in Svetovne zdravstvene organizacije. TikTok je povečal število ključnih besed, ki lahko sprožijo oznake in pasice, povezane s COVID-19 in cepivi, medtem ko je Twitter posodobil svojo politiko o zavajajočih informacijah o cepivih.

Tudi Microsoftov LinkedIn je okrepil sodelovanje z vplivnimi spletnimi uporabniki v Evropi, da bi širil verodostojna sporočila o cepljenju, Zuckenbergov Meta/Facebook pa je posodobil svoja pravila o poročanju glede cepljenju otrok proti okužbam s koronavirusom Covid 19. Z evropske komisije so še sporočili, da obstaja kar 26 novih potencialnih podpisnikov kodeksa ravnanja spletnih platform glede širjenja dezinformacij.

Podaljšan časovni okvir do junija 2022 pa naj bi podpisnikom kodeksa omogočil, da pripravijo močan instrument z natančnimi obveznostmi, prilagojenimi vsej paleti različnih storitev, ki jih ponujajo. Komisija EU ob tem poziva podpisnike, naj hitro izvedejo revizijo ob spoštovanju njenih smernic in okrepijo svoje aktivnosti ob upoštevanju nedavnih priporočil skupine evropskih regulatorjev za avdiovizualne medijske storitve (ERGA).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.