Naslovnica Slovenija Prav vsak poletni festival bi lahko gostil vsebine Arhiva RS

Prav vsak poletni festival bi lahko gostil vsebine Arhiva RS

Avtor: Spletno Uredništvo
Poletje čas za prireditve, organizatorji poletnega festivala KašArt iz Žirovnice pa so se za zelo kakovostno dopolnitev vsebin dogovorili za sodelovanje s Slovenskim filmskim arhivom.
Prav vsak poletni festival bi lahko gostil vsebine Arhiva RS

Filmski večer v Žirovnici je minil v sodelovanju Arhiva Republike Slovenije (foto: visitzirovnica.si)

V letošnji program poletnega festivala ‘KašArt’ so prireditelji iz Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica dodali tudi prav poseben filmski večer, ki so ga pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom (SFA) pri Arhivu Republike Slovenije. Filmski večer, ki so ga v tej obliki izpeljali premierno, je gostila ‘Mala scena’ oz. dvorišče pred spominsko hišo Matije Čopa, gledalci pa so bili na novostjo navdušeni.

»SFA je predstavil digitalizirane različice filmov ‘Smučarska tekma za prvenstvo Jugoslavije v Ratečah pri Planici’ in ‘Kralj Aleksander na Bledu’ avtorja Veličana Beštra ter film ‘O, Vrba’ Marijana Foersterja. V uvodnem delu večera je Tatjana Rezec Stibilj, vodja SFA, predstavila Arhiv RS in SFA ter predvajane filme. Kratkim filmom je sledil še dolgometražni film ‘Triglavske strmine’, ki ga je prispeval Planinski muzej Mojstrana,« so celotno dogajanje večera obnovili s SFA.

Že sama ideja o večeru z materiali iz Slovenskega filmskega arhiva ali pa z vsebino kar neposredno iz Arhiva Republike Slovenije se zdi izjemno posrečena. Tako se na eni strani z dodajanjem kakovostnih vsebin dviga prepoznavnost lokalnih kulturnih dogodkov, po drugi strani pa se potrjuje, da digitalizacija slovenske filmske arhivske dediščine s ciljem zagotavljanja širše dostopnosti že izpolnjuje svoje poslanstvo.

Tovrstna filmska gostovanja SFA pa bi lahko v precej večji meri kot doslej razširili še na druge podobne poletne festivale, ki jih po Sloveniji ogromno. Zagotovo ne v Slovenskem filmskem arhivu, ne v Arhivu Republike Slovenije zanimivih materialov ne manjka. Sicer pa se jutri (v petek, 29. julija) ob 20. uri na istem prizorišču KašArta napoveduje še gledališka predstava ‘Kaj bi rekel Ivan?’ (mišljen je Ivan Cankar) v izvedbi mladinske sekcije Gledališča Julke Dolžan.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.