Naslovnica Slovenija Poziv za cepljenje proti gripi predvsem za najbolj ogrožene skupine

Poziv za cepljenje proti gripi predvsem za najbolj ogrožene skupine

Avtor: Spletno Uredništvo

S padcem temperatur je začela tudi sezona prehladov in viroz, napoveduje pa se tudi prihod gripe. Zato so z Ministrstva za zdravje spomnili, da so letos nekateri sloji prebivalstva upravičeni do brezplačnega cepljenja proti gripi in sicer so to starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice.

Nekateri se izogibajo cepljenju, a se bolezni pogosto res ne da izogniti (foto: pxher.com)

 

Čeprav se mu nekateri izogibajo, je cepljenje dokazano najučinkovitejši ukrep za preprečevanje določenih nalezljivih bolezni, kot so vsakoletne gripe. Pristojne službe Ministrstva za zdravje (MZZ) vsako leto v tem času opozarjajo, kako je pomembno, da se proti sezonski gripi cepi čim več ljudi, sploh v skupinah, ki so najbolj občutljive za bolezni. Gripa je namreč akutna virusna okužba s pretežno respiratornimi simptomi, ki lahko povzroča zaplete in tudi smrt.

»Cepljenje proti gripi je še posebej priporočljivo za skupine prebivalstva, ki so izpostavljene večjemu tveganju za težji potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe. V te skupine spadajo starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice. Vse naštete skupine so v sezoni 2019/2020 upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi. Stroške cepljenja bo kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja,« so sporočili z MZZ.

Podali so še podatke o deležu cepljenih proti gripi, ki se je v lanski jesensko zimski sezoni malce zvišal. Lani se je namreč cepilo 4,1 odstotka prebivalstva, medtem ko se je leto prej le 3 odstotke. Povišal se je tudi delež cepljenih v starostni skupini 65 let, ki je dosegel 11,7 odstotkov – leto prej je znašal 9,8 odstotkov. Sicer Slovenija spada med evropske države z najnižjim deležem starejših oseb, cepljenih proti gripi.

Predvsem pa smo še ekstremno daleč od zastavljenih ciljev Svetovne zdravstvene organizacije, po katerih naj bi se cepilo kar 75 odstotkov prebivalstva. Sicer cepljenje proti gripi poteka pri osebnih zdravnikih, samoplačniško pa tudi v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.