Naslovnica Slovenija Povračila škode po katastrofalni čebelarski sezoni

Povračila škode po katastrofalni čebelarski sezoni

Avtor: Spletno Uredništvo
Vse večje klimatske spremembe so letos prišle še bolj do izraza kot v preteklosti. Tako so o katastrofalni sezoni poleg ostalih poročali tudi čebelarji, ki jim sedaj Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že namenja povračila škode.
Letos poleg čebelarjev o slabih letinah poročajo še oljkarji, vinogradniki, sadjarji… (foto: pxfuel.com)

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so včeraj sporočili, da je bil pravkar sprejet nov ‘Odlok o finančni pomoči za nadomestilo škode v čebelarstvu v letu 2021‘. Prvi vzrok za letos nastalo škodo je bila spomladanska pozeba, nato je sledilo zelo nestanovitno vreme v maju in prvi polovici junija, pa tudi poletne ekstremne temperature niso pomagale izboljšati razmer.

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je bila nazadnje prisiljena zaključiti, da je bila letošnja čebelarska sezona zagotovo najslabša, od kar pri ČZS spremljajo in merijo medene donose v državi. Zato so že prve dni septembra izrazili svoje skrbi, MKGP pa je tudi takoj reagiralo. Pravkar sprejeti odlok predvideva, da bo letos bo za izvajanje pomoči namenjenih do 1.283.874 evrov, predmet pomoči pa bo dodelitev nepovratnih sredstev v obliki podpore na čebeljo družino.

»Za posamezne upravičence je predvideno izplačilo od 6,5 evra do 13 evrov. Ekološki čebelarji, ki imajo pridobljen certifikat o ekološki pridelavi medu, so glede na pogoje, ki so določeni za zagotovitev standardov ekološkega čebelarjenja, upravičeni do višjega deleža podpore. V skladu s standardi ekološkega čebelarjenja je namreč oskrba čebel v primerjavi s klasičnim čebelarjenjem trikrat dražja,« so ob tem še pojasnili z MKGP.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.