Naslovnica Svet & EU Poslanci zahtevajo višji nivo zaščite pred nevarnimi kemikalijami

Poslanci zahtevajo višji nivo zaščite pred nevarnimi kemikalijami

Avtor: Spletno Uredništvo

Poslanci Evropskega parlamenta so pozvali Evropsko komisijo, naj zaostri zakonodajo za področje nevarnih kemikalij. Na Odboru za okolje, javno zdravje in varnost hrane so prepričani, da mora nova strategija EU o kemikalijah za trajnost bolje varovati zdravje in okolje.

Poslanci zahtevajo višji nivo zaščite pred nevarnimi kemikalijamiPoslanci Evropskega parlamenta od Evropske komisije zahtevajo višje varnostne standarde (foto: Horia Varlan/flickr.com)

 

Odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane pri Evropskem parlamentu je pozval Evropsko komisijo, naj pripravi takšno novo strategijo glede trajnosti kemikalij, da bo lahko zagotovila višji nivo varovanja zdravja in okolja. Pri tem so posebej omenili dodatno zaščito ranljivih skupin, kot so otroci, nosečnice, doječe ženske in upokojenci.

»Nova strategija o kemikalijah mora v celoti odražati previdnostno načelo in načelo onesnaževalec plača ter biti preglednejša med postopkom odobritve. Prav tako bi moral spodbujati varne in trajnostne alternative, da se razvijejo na konkurenčen način, tudi z jasno zavezo, da se zagotovijo sredstva za raziskave,« pravijo parlamentarci.

Po novem naj bi le ena agencija EU pregledovala snovi, s čemer naj bi pospešili in uskladili postopke. Zadnja resolucija Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane poziva tudi k novostim v zakonodaji na področjih škodljivosti endokrinih motilcev, pesticidov ter igrač in materialov, ki so v stiku z živili in kozmetiko.

Prav tako parlamentarci zahtevajo, da mora Komisija EU pripraviti nova merila za trajnostne kemikalije in opozarjajo, da se morajo tudi za reciklirane materiale uporabljati enaka pravila, ki veljajo za nove izdelke. Poleg vsega naštetega pa naj bi EU postopno ukinila vse preskuse na živalih ter to prakso nadomestila z novimi metodologijami.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.