Naslovnica Slovenija Posadili so 1,1 milijona sadik gozdnih dreves

Posadili so 1,1 milijona sadik gozdnih dreves

Avtor: Spletno Uredništvo

Prihodnji teden bo na vrsti ‘Teden gozdov’, zato so ob tej priložnosti na Zavodu za gozdove pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili aktivnosti prihodnjih dni in pozvali k spoštovanju ‘Gozdnega bontona’. Letos je država namenila 1,33 milijona evrov, da je bilo lahko posajenih kar 1,1 milijonov sadik gozdnih dreves. 

Posadili so 11 milijona sadik gozdnih drevesLetos so obnovili že skoraj 400 hektarov slovenskih gozdov, ki so jih prizadele ujme (foto: commons.wikimedia.org)

 

Novinarska konferenca pred ‘Tednom gozdov 2020’ je potekala na prostem, na njej pa so najprej predstavili pomen gozda in gozdarstva ter spregovorili o nazivu ‘Skrbno z gozdom!’ pod katerim bo tokrat potekal Teden gozdov. Izpostavili so še pomen trajnostnega, sonaravnega in večnamenskega gospodarjenja z gozdovi, medtem ko so kot aktualne izzive v prvi vrsti omenili spoštovanje ‘Gozdnega bontona’ ter spoštovanje pravic lastnikov gozdov.

»Gozd ponuja tudi možnosti za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti. Prost dostop v gozdove je civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko v Sloveniji zelo ponosni. Vendar pa je treba v gozdu upoštevati tudi nekatere omejitve, predvsem pa poskrbeti, da gozd po obisku zapustimo takšen, kot je bil, ko smo vstopili vanj. V gozdu smo gost tako gozda samega, kot tudi njegovega lastnika,« so sporočili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Dodali pa so tudi, da se veča število primerov kršitev pravil obnašanja ob obisku gozda. Zato so posebej opozorili, da ima vsak gozd nekega lastnika in da so gozdne poti namenjene predvsem delu v gozdu. »Vožnja je dovoljena le po cestah, če poseben znak tega ne prepoveduje. Gorsko kolesarjenje in ježa sta dovoljena le na označenih gozdnih vlakah in gozdnih poteh. Obiskovalci morajo biti pozorni na prevoznost gozdnih vlak in dostopnost skladišč lesa,« so še sporočili z MKGP.

Dodali so tudi informacijo, da so letos iz sredstev ‘Programa razvoja podeželja’ v okviru spomladanskega sajenja namenili 1,33 milijona evrov za obnovo kar 397 hektarov gozdov, ki so jih v preteklosti prizadele ujme. Kljub omejitvam zaradi pandemije so posadili so kar 1,1 milijona sadik bukve, smreke in drugih drevesnih vrst.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.