Naslovnica Slovenija Pomemben korak naprej pri protipoplavni varnosti Železnikov

Pomemben korak naprej pri protipoplavni varnosti Železnikov

Avtor: Spletno Uredništvo

Direkcija Republike Slovenije za vode (DRSV) je predstavila načrtovano izgradnjo suhega zadrževalnika pod Sušo, ki predstavlja drugo fazo projekta protipoplavne ureditve porečja Selške Sore.

Pomemben korak naprej pri protipoplavni varnosti Železnikov

Načrt projekta novega zadrževalnika (foto: HSE Invest/DRSV)

Na območju Železnikov se končno obeta gradnja enega najpomembnejših in najzahtevnejših projektov za zmanjšanje poplavne ogroženosti v Sloveniji. Na to gradnjo so mnogi čakali že vse od leta 2007, ko so bile v Železnikih katastrofalne poplave, ki so zahtevale tudi smrtne žrtve. Kljub temu je bilo potrebnih 15 let dolgotrajnih postopkov, da so se stvari le premaknile z mrtve točke.

»Prostorsko umeščanje je bilo izpeljano leta 2014, sledilo je iskanje finančnih sredstev za projekt, odkupi zemljišč in pridobivanje pravic za gradnjo. Vrednost celotnega projekta (1. + 2. faza) je 34 milijonov evrov, od tega je evropska udeležba skoraj 18 milijonov evrov, udeležba Republike Slovenije je dobrih 3 milijone evrov, ostalo pa krije Sklad za vode,« so o finančni strukturi projekta pojasnili z Direkcije Republike Slovenije za vode (DRSV).

Prva faza projekta na strugi Selške Sore skozi Železnike se sicer že izvaja, za 2. fazo pa bo Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) šele v prihodnjih mesecih izdalo gradbeno dovoljenje. Vseeno gre za prednostni projekt, saj morajo biti dela zaradi črpanja evropskih sredstev zaključena najkasneje v letu 2024. Po sedanjih načrtih bo imel novi suhi zadrževalnik 20 m visoko pregrado in bo lahko zadržal milijon kubičnih metrov vode.

Tako ob večjih neurjih in obsežnih padavinah voda ne bo zalila Železnikov, ampak se bo zbirala v zadrževalniku in se nato kontrolirano spuščala nižje-vodno, ne da bi prestopila bregove. Ob izvedbi projekta bo Zali Log pridobil tudi kolesarsko stezo, dodatne rekreacijske površine in razgledno ploščad, medtem ko se napovedujejo še izgradnje pregrad na vodotokih Dašnjica in Češnjica ter ureditev struge Selške Sore.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.