Naslovnica Svet & EU Poljska še stopnjuje kršitve temeljnih vrednot EU

Poljska še stopnjuje kršitve temeljnih vrednot EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropskega parlamenta ponovno prihaja zelo negativno mnenje glede odnosa, ki ga ima Poljska do nekaterih temeljnih vrednot EU. Tako po mnenju poslancev poljska volilna reforma sploh ni v skladu z mednarodnimi demokratičnimi standardi, prav tako so ostro kritizirali obstoj nove ‘Državne komisije za rusko vmešavanje’ in izrazili resne pomisleke glede neodvisnosti sodstva.
Poljska še stopnjuje kršitve temeljnih vrednot EU

Zastava Poljske in temni oblaki, ki se zbirajo za njo (foto: pxhere.com)

Poslanci Odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) so se morali ponovno lotiti problema ne-spoštovanja nekaterih temeljnih skupnih evropskih vrednot s strani Poljske. Namesto, da bi se Poljska skušala vsaj malce uskladiti z ostalimi državami EU, pa po mnenju evropskih poslancev na Poljskem pravkar prihaja še do nadaljnjega nazadovanja skupnih evropskih vrednot.

Poslanci LIBE so se v novi resoluciji najprej močno obregnili ob nov poljski volilni zakonik. »Resolucija poziva poljske oblasti, naj način vodenja volitev uskladijo z Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) ter drugimi mednarodnimi demokratičnimi obveznostmi in standardi. Parlament poziva k obsežni misiji za opazovanje volitev za prihajajoče parlamentarne volitve, medtem ko EU ocenjuje pravila,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Po teh besedah sodeč se zdi, da je Poljska bolj podobna Haitiju ali kakšni afriški diktaturi, kot pa dolgoletni članici EU. Potem so izrazili resne pomisleke glede neodvisnosti sodstva. Senat poljskega vrhovnega sodišča, ki je zadolžen za volilne spore, namreč po mnenju evropskih poslancev sploh ni neodvisno in niti nepristransko sodišče.

Z vidika spoštovanja pravnega reda in demokratičnih vrednost pa je še huje, da so evro-parlamentarci za nelegitimni razglasili tako poljsko ustavno sodišče, kot tudi Nacionalni pravosodni svet (NJC). Glede nove ‘Države komisije za preučitev ruskega vmešavanja v notranjo varnost Poljske’, ki lahko posameznikom prepove opravljanje javnih funkcij, je Parlament EU poljske oblasti pozval, naj začasno ali z novim aktom ustavijo njeno delovanje.

Če bi sedanji zakonski predpisi o tem organu ostali v veljavi, pa bi morala Komisija EU takoj uvesti hitri postopek o prekršku in Sodišče EU zaprositi za začasne ukrepe. Na koncu pa so parlamentarci zelo jasno povedali, da se vladavina prava na Poljskem slabša zaradi večletnih sistematičnih ukrepov poljske desno-konzervativne vlade.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.