Naslovnica Svet & EU Poljska še naprej spodkopava temelje Evropske unije

Poljska še naprej spodkopava temelje Evropske unije

Avtor: Spletno Uredništvo
Prihodnji teden bo poljsko prestolnico Varšavo obiskala posebna delegacija Evropskega parlamenta, katere naloga bo preučiti stanje na področju (ne)spoštovanja pravne države na Poljskem. Poleg tega je poljsko Ustavno sodišče pred kratkim odločilo, da ima tamkajšnje nacionalno ustavno pravo prednost pred pogodbami EU, kar je povsem v nasprotju s temeljno ureditvijo EU.
Poljska še naprej spodkopava temelje Evropske unije

Ali bosta zastavi Poljske in EU kljub sankcijam še naprej viseli ena ob drugi? (foto: FB European Parliament)

V ponedeljek se v Varšavi pričenja obisk posebne delegacije Evropskega parlamenta. Deset poslancev iz odborov za državljanske svoboščine in ustavne zadeve pri Parlamentu EU bo preučilo stanje na področju (ne)spoštovanja pravne države na Poljskem, pa tudi institucionalna vprašanja, ki izhajajo iz nedavne odločitve poljskega ustavnega sodišča, da ima nacionalno ustavno pravo prednost pred pogodbami EU.

Ta odločitev pomeni dodatno spodkopavanje temeljev Evropske unije in morda celo tudi usoden korak proti spremembi sedanjega statusa članstva Poljske v EU. »Delegacija je zaprosila za srečanje s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo in predsednikom vlade Mateuszom Morawieckijem, podpredsednikom vlade Jarosławom Kaczyńskim in ministrom za pravosodje Zbigniewom Ziobrom.

Načrtovali so tudi izmenjavo mnenj s predstavniki političnih strank – tako v sejmu kot v senatu ter z državnim svetom za pravosodje,« so o obisku zapisali na spletni strani Parlamenta EU. Delegacija bo preverjala tudi neodvisnost sodstva, spoštovanje temeljnih človekovih pravic (splav, migranti, manjšine), tveganja za svobodo poljskih medijev in preučila tudi najnovejša razkritja o uporabi vohunske programske opreme Pegasus.

Sicer je Poljska zaradi svojega nespoštovanja pravnih norm EU, k čemur se je kot vse ostale države zavezala ob svojem pristopu v EU, že od oktobra deležna sankcij EU. Poljska vsak dan izgubi 1 milijon evrov evropskih sredstev in tako naj bi ostalo vse dotlej, dokler poljsko ustavno sodišče ne spremeni svoje odločitve.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.