Naslovnica Gospodarstvo Digitalni evro ne bo nadomestil fizične oblike denarja

Digitalni evro ne bo nadomestil fizične oblike denarja

Avtor: Spletno Uredništvo
V Bruslju je bilo na vrsti zasedanje Sveta EU za področje ekonomskih in finančnih zadeve. Govora je bilo predvsem o področjih upravljanja v času krize zaradi vojne v Ukrajini, o energetski neodvisnosti,  o strateški odpornosti gospodarstev in demokratičnih institucij v EU ter tudi o digitalnem evru.
Digitalni evro ne bo nadomestil fizične oblike denarja

Primarni in sekundarni energenti še vedno ostajajo največja prioriteta za EU (foto: pxhere.com)

Na zasedanju Sveta EU za področje za ekonomskih in finančnih zadev so pristojni ministri držav članic EU nadaljevali razpravo o spopadih v Ukrajini in o čedalje bolj negativnih posledicah te vojne za  Evropo in kar za ves svet. Ministri so debatirali o blaženju posledic višanja cen ter izmenjali mnenja o možnosti motenj na področju energentov, predvsem dobav nafte in zemeljskega plina, pa tudi o morebitnih proti-ukrepih za preprečevanje težav.

»Ministri so prav tako razpravljali o predlogu REPowerEU in podali usmeritve predsedstvu za dosego čimprejšnjega kompromisnega predloga za izvedbo dodatnih investicij z namenom povečanja energetske neodvisnosti držav članic. Svet za ekonomske in finančne zadeve je na zasedanju dokončno potrdil prevzem evra s strani Hrvaške, in sicer s 1. 1. 2023,« so med drugim pojasnili z Ministrstva za finance (MF).

Že pred tem sestankom je potekalo tudi zasedanje Evroskupine. Tam so bili ministri složni, da se je potrebno posvetiti ohranjanju dolgoročne rasti in se izogibati sprejemanju odločitev, ki bi lahko povečale inflacijo. Po drugi strani pa so si bil prav tako enotni, da bo potrebno zaščititi najranljivejše skupine in se hkrati izogibati ukrepom, ki bi lahko imeli na dolgi rok nepričakovane negativne posledice.

»Na podlagi prispevkov Evropske centralne banke in Evropske komisije so ministri razpravljali tudi o možnih vplivih digitalnega evra na finančni sistem in uporabo fizičnega denarja. Strinjajo se, da digitalni evro ne bo nadomestil fizične oblike denarja, ampak ga bo le dopolnil,« so še pojasnili z MF in dodali, da je bilo na vrsti tudi srečanje guvernerjev Evropskega mehanizma za stabilnost, kjer pa niso uspeli izbrati novega izvršnega direktorja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.