Naslovnica Slovenija Poleg Tradicionalnega slovenskega zajtrka bodo letos kuhali tudi kosila

Poleg Tradicionalnega slovenskega zajtrka bodo letos kuhali tudi kosila

Avtor: Spletno Uredništvo
Tudi letos bo tretji petek v mesecu novembru na vrsti Dan slovenske hrane, ko bo po državi potekal ‘Tradicionalni slovenski zajtrk’ (TSZ). Ta poseben zajtrk bo letos na vrsti že enajstič, medtem ko je celotna akcija posvečena ozaveščanju, spodbujanju rednega zajtrkovanja ter izbiri zdravih domačih živil. Letošnja novost pa bodo kosila.
Prizor z lanskega tradicionalnega zajtrka z ene od slovenskih osnovnih šol (foto: MKGP)

V petek, 19. novembra bo na vrsti Dan slovenske hrane in vzporedno s tem bo tudi letos potekal vseslovenski projekt ‘Tradicionalni slovenski zajtrk’. V projekt, ki je nastal po pobudi Čebelarske zveze Slovenije (prvotno za promocijo uporabo medu), so danes vključeni vsi slovenski vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge šolske institucije oz. javni zavodi.

» Projekt spodbuja, da se živila za TSZ (med, maslo, mleko, kruh in jabolko ali drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja) kupi čim bližje, s čimer se krepi spoštovanje do lokalno pridelane in predelane hrane in spodbuja kratke nabavne poti ‘od njive do krožnika’, ki varujejo in ohranjajo okolje,« so zapisali v sporočilu za javnost Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), ki subvencionira celotno dogajanje.

Letošnjega novost je predlog, da v tednu pred ‘Dnevom slovenske hrane’ poleg ‘Tradicionalnega slovenskega zajtrka’, kjer je to izvedljivo, pripravijo tudi akcijo ‘Tradicionalno slovensko kosilo’. Glede na jesenski čas naj ponudba kosil v tednu med 15. novembrom in 19. novembrom vključevala predvsem lokalne sezonske jedi, na primer jedi iz svežega zelja, iz kislega zelja, repe, joto, dušeno rdeče zelje …

»Dan slovenske hrane izpostavlja pomen lokalno pridelane in pripravljene hrane, ki je bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine,« pravijo na MKGP.

Z ministrstva so spomnili še, da letos akcija, katera spodbuja tudi spoznavanje kulinarične in gastronomske dediščine slovenskega prostora, sovpada z imenovanjem Slovenije za Evropsko gastronomsko regijo 2021.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.