Naslovnica Slovenija Poklonili se bodo tudi kraljici Izole – sardeli

Poklonili se bodo tudi kraljici Izole – sardeli

Avtor: Spletno Uredništvo
V Izoli so kulinarično ponudbo, ki je v zadnjih letih vse večja turistična uspešnica, letos še dopolnili. Tako so izdali so brošuro ‘Izolski okusi 2022’ in malce spremenili recepta dveh od skupno petih kulinaričnih akcij, nadaljevali pa bodo s priljubljeno ‘street food’ ponudbo projekta ‘Pomol okusov’.

Izolski Pomol okusov v eni od prejšnjih izvedb (foto: TZI/Dragan Zlatanovič)

S Turističnega združenja Izola (TZI) so sporočili, da se letos na področju kulinaričnih akcij, ki so postale prava turistična uspešnica, obeta nekaj novosti. Izolsko kulinarično leto se tako pričenja že ta konec tedna, torej že jutri (25. marca) in sicer z Dnevi divjih špargljev. Ker pa je mati narava letos povsem pozabila zalivati svoje šparglje (marsikje v Slovenski Istri ni deževalo že od januarja), bodo gostinci sprva ponujali le nekatere jedi s temi poganjki posebnega okusa.

Ko bo končno padel prvi dež, pa bodo ponudbo jedi bistveno razširili in se prilagodili novi brošuri ‘Izolski okusi 2022’, v kateri so navedene tudi tradicionalne jedi iz špargljev. Nova  brošura sicer napoveduje in hkrati predstavlja celotno izolsko kulinarično sezono ter vseh pet večjih kulinaričnih akcij, ki se obetajo letos. V brošuri ‘Izolski okusi 2022’ so tudi nanizali sodelujoče gostince in najavili njihove menije za posamezno akcijo.

 »V njej najdete tudi nekaj receptov, seznam letošnjih kulinaričnih dogodkov ‘Pomol okusov’, nagrajeni pa boste tudi z brezplačno vstopnico za Izolano – hišo morja,« o novi brošuri pravijo njeni izdajatelji iz TZI. Po Dnevih špargljev bodo v mesecu maju v Izoli na vrsti Dnevi domačih pedočev (školjk klapavic), septembra pa se bo odvila nova kulinarična akcija, ki bo končno posvečena kraljici Izole – sardeli.

Oktobra bo Izola s sardelic prešla na drugo letošnjo kulinarično novost – Dneve kalamarov (lignjev), kulinarično leto oziroma sezono pa bodo nato konec jeseni zaključili s peto akcijo – z Dnevi bakalaja (polenovke). A to še ni vse. Na velikonočno soboto 16. aprila se bo pričelo letošnje kulinarično dogajanje na nekdanjem carinskem pomolu ob izolskem mandraču, saj bo na vrsti prvi dogodek iz projekta ‘Pomol okusov’.

»Pestra enogastronomska ponudba, ki zajema tako okuse morja kot tudi podeželja, se bo nadaljevala še na štiri preostale sobote in sicer 14. maja, 3. septembra, 1. oktobra in 5. novembra. Dogodek je odlična popestritev dogajanja v predsezonskem in posezonskem času, prav tako pa tudi izjemna priložnost, da se ponudniki predstavijo izven svoje običajne dejavnosti,« so še pojasnili s TZI.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.